Då var det ett nytt år och jag ska sammanfatta det gånga året. Det har varit ett händelserikt år som privat har präglats av husletande och lägenhetsvisningar och som resulterat i en såld lägenhet och inget nytt boende. Men det löser sig. Förhoppningsvis. I övrigt har det varit många kulturevenemang och läsfokus har varit på nobelpristagare. Bloggåret avslutades med en stor virtuell nobelfest.
Jag nådde inte mitt årsmål på 150 böcker, trots att jag låg mer än bra till före semestern. Att läsa med mina barn är fortfarande inte helt kompatibelt, men det finns definitivt förbättringspotential här. Mitt nyårslöfte ska vara att ge mig mer lästid. Jag har också tänkt att jag ska bli lite mer planerande med mitt bloggande och skriva de flesta inlägg några dagar i förväg. Vi får se hur länge det håller.
Januari
Januari började med utmaningen The Soundtrack of My Blog, där vi bokbloggare uppmanades att skriva bloggens soundtrack. Här kan ni läsa mitt mastodontinlägg om böckerna och musiken, och även konsten, som jag tycker symboliserar Feministbiblioteket.
Vi var på kryssning till Tallinn och upptäckte de nya fina designkvarteren.
Jag upptäckte att Piratförlaget blurbat mig och bloggen i sin julreklam i Vi läser. Det var för Sara Lövesams Grejen med ordföljd. Den enkla onelinern löd: ”Jag älskar verkligen Sara Lövestams grammatikböcker
Februari
I början av februari var det äntligen dags för mig att följa med på det årliga läsretreatet i Varberg som Göteborgsbokbloggare ordnar. Jag njöt verkligen av att vara själv och tillsammans med andra och läsa och bada. Jag vill verkligen göra om det i år, men vet inte om det funkar med flytt och så.
Min stora konstnärsidol Salvador Dalí hade en utställning i Stockholm och på utställningens sista dag lyckades jag ta mig in till stan och se verken. Jag är så glad för det!
I februari hade Andreas och jag varit tillsammans i 15 år. Gifta i tio och tillsammans i femton – inte illa!
Jag tipsade om böcker om fattigdom och klasskillnader i Tidningen nu.
Mars
I min feministiska bokcirkel pratade vi om Pengar av Victoria Benedictson.
Jag tipsade om vårböcker i Tidningen nu.
Jag såg dokumentärerna Leaving Neverland om Michael Jacksons övergrepp mot unga pojkar och Älska mig för den jag är, dokumentären Josefin Nilsson. Båda oerhört gripande och det tog lång tid innan jag kom över dem.
Mitt älskade Villa-Lidköping vann SM-guld i bandy för första gången. Tyvärr såg jag finalen i TV-soffan och inte på Studenternas i Uppsala.
April
Jag var på invigningen av lillebrorförlaget Norra på Sekwa. Där träffade jag två fina bokpinglor, Västmanländskan och Sincerely Johanna.
Jag skrev om en bok på temat Europatanken i Tidningen nu. Jag valde Höst av Ali Smith.
I min feministiska bokcirkel pratade vi om Nora eller brinn Oslo brinn.
Notre Dame brann och jag mindes mina besök i den vackra kyrkan.
Maj
Jag var en eftermiddag på Nationalmuseum och en av de vackraste tavlorna där är Frukostdags av Hanna Pauli. Ljuset är så underbart!
Min lilla Selma fyllde tre år.
Juni
I den feministiska bokcirkel n läste vi Dolda i det fullt synliga av Nuruddin Farah.
Jag såg TV-serien Chernobyl och skrev om den.
Det var fotbolls-VM i juni och jag körde några fotbollskvinnor under parollen Berömda och glömda idrottskvinnor.
Juli
Redan i juli kunde jag säga att jag har läst alla nobelpristagare i litteratur. Jag avslutade på Landsort med Henryk Sienkiewicz Quo Vadis? som jag köpt på Landsort för många år sedan för att läsa i nobelutmaningen.
Jag åkte på kryssning till Tallinn ensam med mina barn. Det som såg ut som ett självmordsuppdrag på förhand blev en riktigt fin resa. Förutom det självklara med att träffa min vän från Tallinn och hennes barn var det en höjdpunkt att se den fina fotoutställningen i Tammsaareparken.
Kulturkollo körde dagens namn hela sommaren så de associerade fritt kring namnsdagsbarnet. När jag skulle fylla ut med något en dag och kollade in namnsdagen råkade det vara Selma. Glad och lite skamsen skrev jag om hennes namn. Sedan hängde jag på dagens namn i fruntimmersveckan.
I juli kom Niantics andra spel som bygger på att man går omkring, Harry Potter Wizards Unite. Jag hängde på. I början inte med så stor entusiasm, då jag tyckte det var aningens komplicerat. Nu är jag desto mer fast.
Augusti
Semestern fortsatte i augusti och på en regnig dag som tillbringades på biblioteket smet jag in på Lidköpings konsthall och såg en utställning med Stina Wirsén och Bea Szenfeld.
Toni Morrison dog och jag uppmärksammade detta. Älskar henne och många av hennes verk är riktiga favoritböcker.
I augusti skaffade jag ett Instagram-konto för bloggen! Kontot har fortfarande många färre följare än mitt ursprungliga, men jag jobbar på det. In och följ om du inte redan gör det!
2019 var det 30 år sedan den baltiska kedjan och det uppmärksammade jag såklart. Baltikum är en region som ligger mig extra varmt om hjärtat.
September
Min stora lilla Hugo fyllde åtta år och fick ett dataspel i födelsedagspresent.
Jag såg färdigt TV-serien Handmaids tale.
Inför bokmässan blev jag inbjuden som booksfluencer, vilket var oerhört hedrande och roligt.
Det finaste mötet på bokmässan var helt klart det med Helen Pankurst, feminist och släkt i rakt nedstigande led med Emmeline och Sylvia Pakhurst. Vilka kvinnor bär samma efternamn som sin mormors mor, frågade hon mig i min intervju. Inte många skulle jag säga.
Jag träffade också den feministiska författaren Kate Davies från England. Vi hade ett fint samtal om homosexualitet, BDSM och hennes senaste bok På djupet.
Oktober
Sara Danius gick bort. Något som faktiskt var helt oväntat för mig. Jag hade totalt missat att hon var så dålig. I vilket fall som helst lämnar hon ett enormt tomrum efter sig.
I bokcirkeln läste vi Så jävla trött av Gemma Hartley.
November
Den 9 november var det 30 år sedan Berlinmuren föll och jag uppmärksammade det med ett inlägg.
Jag utmanade mig själv att avsluta min jorden runt-resa i litteraturen. Tolv länder kvar och det ska klaras av på tolv månader.
Jag var i Helsingfors på kryssning med familjen och en annan familj. Jag hann se lite kultur i staden, som jag tycker mer om för varje gång jag kommer dit.
Min vän Birgitta tog med mig på Augustprisgalan och det blev en riktig boklig höjdpunkt!
Jag var med jobbet på Gamla riksarkivet och åt det godaste julbordet jag någonsin ätit i de mest fantastiska lokalerna!
December
Jag hade nobelfest på bloggen nästan hela december. Julkalendern var en del av den. Den handlade om kvinnor so skulle kunnat få nobelpriset i litteratur om världen sett annorlunda ut.
Del två var en vecka med många inlägg där jag stötte och blötte pristagarna från olika håll. Bland annat genom att presentera en lista över alla museum jag kunnat hotta över nobelpristagarna. Yukiko Duke och andra bokkännare gav också sin syn på vilka pristagare de gillar
Jag var i Wien för att träffa två kompisar igen efter många år. Hade en helt underbar helg med massa kultur och snack på tyska. Kom hem med flera böcker att öva språket med.
Jag avslutade bloggåret med ett julboksmaraton, precis som förra året. Kanske är det en ny tradition!