Idag är det 30 år sedan Berlinmuren började rivas

Berlinmuren 1989

För fem år sedan hade jag en temadag för Berlinmurens fall på bloggen. Då var det 25 år sedan den började rivas. Nu är det 30 år sedan. Jag tänkte inte göra en lika ambitiös temadag idag, men med detta inlägget påminna om kalla krigets slut.

För fem år sedan skrev jag om den fantastiska artikeln Festen vi missade från 2004 av Jens Christian Brandt. Läs mitt inlägg här. När jag idag tittar på klippen i inlägget slås jag av hur sega nyheterna var förr. Att folk inte somnade av att titta på aktuellt!

Jag skrev också en berättelse om en flicka som upplevde muren fall från DDR-sidan. Läs min tolkning av hennes berättelse här. 

Wendeliteratur

I Tyskland finns det något som kallas Wendeliteratur. Die Wende är vändpunkten, det vill säga murens fall och återföreningen av Tyskland. Det går inte riktigt att översätta Wendeliteratur, men jag tror ni förstår innebörden. Jag har inte läst så många romaner som faller under denna kategori, men jag kan varmt rekommendera några stycken.

Thomas Brussig – Hjältar som oss: En helskruvad bok om en kille som tror att muren faller för att han visar sin tillfälligtvis stora kuk.

Christa Wolf – Liksom levande: En kvinna ligger på sjukhus och världen förändras utanför byggnaden.

Susanne Fritsche – Die Mauer ist gefallen: En ungdomsbok om hur det var att leva i DDR. Finns bara på tyska.

Andra bra böcker om livet i DDR

Helga Hirsch – Endlich wieder leben

Yoko Tawada – Det nakna ögat

Christa Wolf – Der geteilte himmel

Claudia Rusch – Honeckers kanderade äpple

Judith Schalansky – Giraffens hals 

Ett urval andra bra böcker och noveller om livet bakom järnridån

Gabriela Adameşteanu – Östra Station Rumänien

Slavenka Drakulic – Café Europa Flera länder i Östeuropa

Petra Hůlová – För medborgarens bästa Tjeckien

Vanda Juknaitė – Glaslandet Litauen

Viivi Luik – Historiens förfärande skönhet Estland

Inta Ruka – People I know (fotobok) Lettland

Lidia Tjukovskaja – Det tomma hemmet Ryssland/Sovjetunionen

Oksana Zabuzjko – Fältstudier i ukrainskt sex Ukraina

Berlin 1995

Berlin som jag såg det första gången. Juni 1995.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Fina lästips! Yoko Tawada är en favorit, men jag trodde hon var från Schweiz, inser att det är för att hon doktorerade där.

  Själv läste jag tyska på Mitthögskolan 1999/2000, och i min B-uppsats ”10 Jahre Mauerfall” intervjuade jag tyskar från båda sidor muren. Ah, memory lane…

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna13 november, 2019 kl. 10:52
    Författare
   • Svara

   Wow! Spännande uppsatsämne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.