Dagens namn: Selma

Selma är cool

Selma Lager. Juni 2019.

Kulturkollo har en sommarföljetong där de associerar fritt kring dagen namnsdagsbarn. Eftersom jag just idag är på väg hem från lantbruksmässa i Skåne och vill klara mina 100 blogginlägg på 100 dagar, tänkte jag se om det var något roligt namn idag att skriva om. Jag blev både glad, förvånad och lite skamsen när jag såg att dagens namnsdagsbarn är Selma.

Selma är min fantastiska dotter, som kom till oss efter mycket blod, svett och tårar.  Hon är vårt lilla bestämda charmtroll som både är förståndig och busig. Hon är så oändligt efterlängtad och älskad och hon förgyller varje dag i våra liv med nya små underfundigheter och spännande reflektioner. Hon är bara tre år så vi har mycket mer att se framemot i vårt gemensamma liv med henne.

Hon fick heta Selma. Ett av det vackraste namn jag vet. Jag tänkte på att jag ville ha en dotter som heter Selma och sedan skrattade jag när jag kom på att det i så fall skulle bli en Selma Lager. Nu ville barnets far att hon även skulle bära hans efternamn så hon heter Selma Ericson Lager. Såklart spelade det roll att en av världens främsta författare och feminister hette Selma, Selma Lagerlöf.

Selma Lagerlöfs bok Kejsarn av Portugallien läste jag på gymnasiet och det var då en av de bästa böcker jag läst. Den är fantastisk och den har många bottnar. Så oerhört sorglig också med pappan som går under av kärlekssorg när dottern flyttar ifrån honom. Fint att kunna beskriva en faders enorma kärlek i början av nittonhundratalet!

Som politiker och kvinnosakskvinna var Selma Lagerlöf också oerhört imponerande. Hon gjorde mycket för att kvinnor skulle få rösträtt i Sverige och hennes tidsotypiska sätt att leva med en kvinna gjorde henne till en förebild i sig.

Jag är mycket nöjd över att min Selma delar förnamn och halvt efternamn med en gigant som nobelpristagaren Selma Lagerlöf.

2 kommentarer

    • Anna27 juni, 2019 kl. 10:33
    • Svara

    Så fint att läsa om din Selma!

    1. ❤ Rolig utmaning! Jag hänger nog på fler gånger. Tänkte uppmärksamma fruntimmersveckan lite extra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.