FAQ

Vad är Feministbiblioteket?

Feministbiblioteket är en samling recensioner av feministiska och kvinnohistoriska böcker. Här finns även böcker som är viktiga för kvinnor och kvinnors självkänsla. Alla böcker som recenserats har det gemensamt att de är viktiga för arbetet att skapa en mer jämställd värld, utan könsroller och där fler kvinnor har makt. Det är även en blogg som belyser samhället ur ett feministiskt perspektiv.

Vad är syftet med bloggen?

Det är att ge en introduktion till feministisk litteratur och böcker som kan stärka kvinnors självkänsla och i förlängningen kan bidra till ett mer jämställt samhälle. Jag vill också ge tips om böcker där man belyser kvinnors situation i olika delar av världen och/eller ur ett historiskt perspektiv.

Vad är en feministisk bok?

Det är en bok med ett tydligt feministiskt budskap av en författare som kallar sig feminist.

Vad innebär böcker som är viktiga för kvinnor och kvinnors självkänsla?

Det är böcker där författaren inte är feminist och boken inte är kvinnohistorisk, men ändå har ett viktigt budskap ur ett jämställdhetsperspektiv.

Varför ett så vitt begrepp?

En läsupplevelse som belyser kvinnor som tar för sig, är starka eller går emot strömmen kan ge mycket åt den feministiska kampen. Det är också viktigt att Feministbiblioteket är en levande blogg med nya recensioner flera gånger i månaden och då kan man inte avgränsa sig alltför mycket.

Urholkas inte begreppet feminism när du är så bred?

Nej, jag anser att det är bättre att vara bred och ge möjligheter till många bra och viktiga läsupplevelser ur ett jämställdhetsperspektiv, än att begränsa sig så att bara de rent feministiska böckerna får plats.

Hur gör du avgränsningarna?

Jag bedömer böcker från fall till fall, men något eller några av följande komponenter måste finnas med:

  • Belysning av ett ”kvinnoproblem” (t ex våld mot kvinnor, abort, mammarollen).
  • En kvinna i huvudrollen som står upp för sig själv och gör något bra (t ex säger upp sig, dumpar den dumma pojkvännen, väljer en ny yrkesbana).
  • Belysning av kvinnoförtryck i en annan del av världen.
  • En handling där det centrala är kvinnor i en annan kultur än vår.
  • En handling där könsroller problematiseras eller där man leker med desamma.

Varför bloggar du om andra saker?

Jag tror att det är intressant för mina läsare att läsa vad jag tycker om olika feministiska spörsmål och det är även viktigt att bloggen är levande. Hur snabbt jag än läser så kommer jag inte att kunna uppdatera sidan med nya recensioner varje dag.

Varför lägger du upp bilder från dina resor och andra bilder på dig själv?

Jag vill visa vem jag är och varför jag har blivit aktiv feminist. Genom att visa mina resor ur ett feministiskt perspektiv visar jag en del av mig och det gör bloggen lite mer personlig. Recensionerna jag skriver är personliga och därför tycker jag att det är bra att läsarna får en bild av vem jag är. Andra stora händelser i mitt liv, som att jag har fått barn, påverkar såklart den jag är och vad jag står för och därför vill jag också berätta om det.

Varför kallar du dig feministbrud?

Nicket kommer från Bröllopstorget från början. Jag var då feminist och blivande brud. Jag har inte så svårt för ordet brud i dess andra betydelse, som jag förstått att flera har, alltså har jag behållit nicket med dess dubbla betydelse.

Varför tillåter du inte alla typer av kommentarer?

Jag tycker att dialog är viktigt, men när det inte handlar om konstruktiv kritik, utan bara rent hat emot mig så tycker jag inte att jag behöver publicera det. Mina regler för kommentarer finns här.

Är inte det censur?

Nej, detta är min blogg och här bestämmer jag. Om jag mår dåligt för att du förolämpar mig och min familj så anser inte jag att du har rätt att skriva det på min blogg. Om du vill yttra hat mot mig får du göra det på en egen blogg.

Mina kommentarer visas inte, varför?

Jag har sett till att dina kommenterar går raka vägen ner i papperskorgen utan att passera gå. Starta en egen blogg eller skriv på Flashback istället!