Feministbibliotekets bästa 2019

Fyrverkerier

Året är slut och jag har läst 144 böcker. Det är nu dags för mig att sammanfatta med bästa-listor. Jag hängde på Kulturkollos lista för ett par dagar sedan och här kommer min lista med årets bästa böcker. Det blir fem skönlitterära, tre fackböcker och tre fantastiska kulturupplevelser. Dit räknar jag inte bokmässan, för det är årets höjdpunkt för mig som bokbloggare, oavsett vad.

Jag lyckades inte med mitt årsmål att läsa 150 böcker. Det blev  som sagt 144 tillslut och det är jag efter omständigheterna nöjd med. Ibland går det helt enkelt inte och mål är mål, inte ett tvång och jag tänker inte slå knut på mig själv för att klara det. Så viktigt är det inte. Dessutom höjde jag målet till 150 från 125 böcker när det gick så bra med läsningen i våras. En sommar med lite lite läsning drog ner det och jag kom aldrig ikapp.

Jag har läst många fantastiska böcker under året och har har varit med om underbara kulturupplevelser. Nedan ser ni min årsbästalista.

Romaner

 1. Gileards döttrar av Margaret Atwood: Visst håller den inte samma klass som Tjänarinnans berättelse och det är lite fanfiction över det hela – men ändå! Jag tyckte det var en värdig avslutning på hela berättelsen, inklusive serien som bara fortsätter och fortsätter.
 2. En kvinna, en mor av Buchi Emecheta: Så glad att jag läste den här fantastiska romanen från Nigeria, skriven på 80-talet. Buchi Emecheta hade varit en värdig vinnare av nobelpriset i litteratur.
 3. Det kommer aldrig att vara över för mig av Mhairi McFarlane: ^Äntligen är hon tillbaka och denna gången med en ny fantastisk feelgood i klass med You had me at hello.
 4. Tillbaka till henne av Sara Lövestam: En underbar bok om kvinnokampen i början av förra seklet. Den tar också upp homosexualitet under samma tidsperiod.
 5. Izas ballad av Magda Szabó: Jag gav den ungerska författaren en chans till och det är jag mycket glad för. Izas ballad var en mycket fin bok om en mor-dotter-relation där skillnaderna mellan generationerna blivit enorma.

Fakta

 1. Klubben av Matilda Gustavsson: Som så många andra blev jag helt nockad av detta fantastisk välskrivna journalistiska reportage. Jag hoppas hon belönas med stora journalistpriset.
 2. Mordet på Zaida Catalan av Staffan Lindberg: Ytterligare ett fantastiskt journalistiskt reportage och Lindberg har försökt att gräva för att få reda på sanningen om Zaida Catalans död.
 3. Kvinnorna som formade pophistorien av Anna Charlotta Gunnarson: Ytterligare en informativ, feministisk bok om pophistorien. Gunnarson ger upprättelse till flera bortglömda kvinnor.

Annan kultur

 1. Wien: Jag åkte till Wien för att träffa två gamla vänner. Vi konsumerade enormt mycket kultur och ionga barn var i vägen och störde mig under hela helgen. Visst älskar jag att göra saker tillsammans med mina barn, men detta var något annat som också var helt underbart.
 2. Augustprisgalan: Jag fick följa med en vän som hennes plus en och det var en fantastisk kväll! Nu kanske jag vågar ta mod till mig och ansöka om att få bli ambassadör för galan nästa år.
 3. Nationalmuseum: En vän till mig kom till Stockholm och vi gick några timmar på Nationalmuseum. Det var så fint och så roligt att få se det efter att det återinvigts.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Klubben står högt upp på min att läsa-lista!

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna3 januari, 2020 kl. 11:22
    Författare
   • Svara

   Läs den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.