Feministisk bokcirkel: Pengar

Gunnarsons

Idag hade vi bokcirkel igen. Feministisk bokcirkel Söder träffades och pratade om Victoria Benedictssons Pengar. Jag läste den för sisådär tolv år sedan och hann aldrig fräscha upp minnet. Jag trodde att allt skulle komma till mig under samtalet. Men det gjorde det inte. Pengar ingår i den feministiska litteraturkanonen.

Pengar kom ut 1885 och handlar om Selma som är 16 år och som mot sin vilja gifter sig med en äldre man och därmed tryggar sin försörjning. Hon vill bli konstnär, men får inte möjlighet att utbilda sig. Hon vantrivs i sitt äktenskap och på slutet väljer hon att försöka skilja sig. Hon kommer inte att få något av sin man så hennes plan är att skaffa ett jobb i Tyskland.

Pengar är en feministisk roman med starkt politiskt budskap om att kvinnor borde kunna stå på egna ben, få rätt till utbildning och slippa vara fast i äktenskap. Detta var något som gick fram hos dem som läste och en sa att det kanske var mer en politisk skrift än en roman. Jag minns det inte riktigt så, men det är möjligt att jag skulle se det annorlunda nu när jag läst mer litteratur från den tiden.

Vi pratade lite om avsaknaden av kärlek hos huvudpersonen Selma och att det eventuellt berodde på att författaren ville göra ett statement att hon stod över kärlek och hellre ville vara en rationell person och satsa på utbildning och önskade stå på egna ben.

Sedan gled ämnet över till annan feministisk litteratur och läsande över lag. Till nästa bok valde vi Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid som jag är så sugen på! Den har legat oläst ett tag i min virtuella bokhylla på Storytel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.