Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Nobelfest 2019: Tre frågor till nobelläsare

Nobelfest 2019: Tre frågor till nobelläsare

Feministbiblioteket nobel

Denna vecka har nobelpristagarna mest handlat om mig och vad jag tycker. Jag tänkte därför avsluta med vad några andra flitiga nobelläsare tycker. Det fina med detta är att ni, om ni är mycket intresserade av att läsa nobelpristagare, kan jämföra vad jag tyckte med vad andra tycker.

Smaken är ju som baken, men olika böcker kan också ge olika omdömen om en författare. Jag tyckte till exempel att François Mauriac var dötrist och Anatole France lite småmysig, men nedan kan ni läsa en som tyckte precis tvärt om. Vi har inte läst samma böcker av dessa författare.

Frågorna

  1. Vilket är det bästa verket du läst av en nobelpristagare?
  2. Vilken nobelpristagare bör man undvika att läsa?
  3. Vem av alla nobelpristagare är du mest sugen på att läsa/läsa mer av?

Svaren

Yukiko Duke, litteraturkritiker

Yukiko är journalist, författare och översättare och en stor litteraturkännare. 

1. Oj, det är många nobelpristagarromaner som är bra! Och somliga romaner växer ju med tiden medan andra krymper i betydelse för en… Men det finns två nobelpristagarromaner som jag fortfarande känner starkt för. Det ena är Gabriel Garcia Marquez Hundra år av ensamhet, för den vidunderliga kraften i berättandet och den magiska realismen. Den andra är M/T- berättelsen om skogens under av Kenzaburo Oe, som handlar om hur Oe blev författare. Hur fint väver han inte ihop sin hembys mytvärld med sitt eget författarblivande!

2. Uj, också en svår fråga. Jag tycker egentligen inte om att kora ”läs inte den här”-författare. Men den franske poeten Sully Prudhomme – som fick första nobelpriset i litteratur 1901 – är illa naggad av tidens tand och framstår som pekoralistisk, tycker jag.

3. Grazia Deledda, som jag också av någon orsak inte tycker om. Jag vill komma fram till vad det är jag inte gillar. Har inte lyckats ringa in det än…

Sanna på Sannas bokhylla

Sanna har själv har läst alla nobelpristagarna.

1. Det är svårt att välja ett enda verk, det finns så många storslagna berättelser där ute. Fria män, De knepiga katternas bok, Hjärtdjur… men jag skulle nog vilja slå ett slag för Nadine Gordimer här. Hon skriver minimalistiskt och lättfattligt men med mycket djup och undertext. Julys folk är en kortroman men den har precis allt. Den är ett litet mästerverk.

2. En kan leva ett mycket gott liv utan Sully Prudhomme, Maurice Maeterlinck och Claude Simon.

3. Kazuo Ishiguro! Just nu står Bleknande berg och En familjemiddag på läslistan. Allt av Ishiguro är genialt.

Josefin på Nobelprisprojektet

Josefin läste alla nobelpristagare 2011-2013.

1. Ormboet – François Mauriac (är SÅ svårt att välja en, men jag tar den här med förhoppningen om att någon ska bli sugen på att läsa den p.g.a. Mycket Läsvärd!)

2. Anatole France (om man väljer att läsa Drottning Gåsfot) S. U. C. K.

3. José Saramago! (Alternativt Toni Morrison, men av henne har jag redan läst två böcker, så det borde vara Saramagos tur.)

Linda på Enligt O

Linda läser mycket och har utmanat sig själv att plöja alla nobelpristagarna.

1. Den här frågan är ju helt omöjligt, då det finns så otroligt många bra böcker skrivna av nobelpristagare. Jag har till slut bestämt mig för Blindheten av José Saramago, som verkligen knockade mig totalt när jag läste den.

2. En författare jag aldrig någonsin vill läsa något av igen är Günther Grass. Hans Blecktrumman är något av det värsta jag läst.

3. Just nu ser jag faktiskt mest fram emot att läsa något av Olga Tokarczuk och har Löparna redo här hemma.

Lyran på Lyrans Noblesser

Lyran läser mycket och har läst en hel del nobelpristagare genom åren. 

1. Bästa verket för mig personligen är Barabbas av Pär Lagerkvist. Men jag har rätt udda smak så om jag ska tipsa andra vill jag rekommendera den fantastiska novellen En ros åt Emily av William Faulkner.

2. Det finns rätt många tråkiga gamla gubbar bland de äldre Nobelpristagarna, men eftersom jag blandar ihop dem är det svårt att utse någon som den man ska undvika. Däremot kommer jag inte att läsa något av årets pristagare Peter Handke av andra skäl. Tycker att Nobelkommittén verkligen tappat allt omdöme som ger priset till någon som hyllat Milosevic och förminskat folkmordet i Srebrenica.

3. Jag har flera olästa böcker av Toni Morrison i min hylla, de vill jag verkligen läsa.

Anna på Och dagarna går

Anna är också en storläsare som läst många nobelpristagare.

1. Bäst är väldigt svårt att säga. Varje läsning man gör sker ju liksom i ett sammanhang. 1991 fick Nadine Gordimer priset och då hade jag läst sydafrikanskt under flera år. Min sons historia blev därför en riktigt stark läsning. När jag i år reste till landet och bl a besökte Robben Island så påmindes jag igen om den. Apartheidsystemets grymheter är något som inte får glömmas bort!

2. En pristagare som jag inte kommer att läsa är Mo Yan. Min man läste honom och sa krasst att det här kommer du inte gilla. Tjocka böcker med kroppsvätskor. Inte min grej.

3. Just nu är jag väldigt sugen på att läsa Selma Lagerlöf igen. Läser Anna-Karin Palms biografi nu och vill återvända till Lagerlöfs texter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.