Hallå där: Kate Davies

Kate Davies på bokmässan 2019

I slutet av sommaren läste jag Kate Davies nyutkomna bok På djupet (Norstedts 2019) och jag tyckte mycket om den. Den handlar om en kvinna som är 26 år och som kommer ut som lesbisk efter ett misslyckat sex med en man. Huvudpersonen Julia hamnar ganska snabbt i ett destruktivt förhållande med den kontrollerande Sam och hon lever ut sexuellt på ett sätt som hon kanske inte är helt bekväm med. Jag träffade Kate Davies under bokmässan och pratade om boken.

Självupplevd bok?

Före jag träffade Kate lyssnade jag på ett seminarium med henne och Caitlin Moran där de pratade om att vara unga i London. De sa båda två att deras böcker klassas som romaner just för att inte någon ska kunna stämma dem på innehållet. Det sas med glimten i ögat, men vi fick nog alla ett intryck av att mycket i böckerna var självupplevt.

När fick möjlighet att träffa Kate Davies och prata med henne öga mot öga och jag träffade en mycket sympati kvinna som berättade öppenhjärtigt om boken och om livet som lesbisk i London. Jag passade på att fråga om hur mycket i boken som verkligen var självupplevt. Hon berättade att de båda var i samma ålder när de kom ut, har haft liknande jobb och båda tyckte om att dansa.

– Sedan har vi liknande erfarenheter. Jag har provat BDSM och varit i kontrollerande relationer, berättar Kate. Men Julia är modigare än jag. Hon pratar högt om sex och det skulle jag inte göra. När jag skriver om henne skriver jag saker som jag aldrig skulle våga säga högt.

Övergrepp i lesbiska relationer

I På djupet skildras en lesbisk relation med övergrepp och det hör definitivt inte till vanligheten inom litteraturen. Kate Davies berättar att hon ville skriva en sådan roman, eftersom du inte förväntar dig ett lesbiskt par om du ska läsa om övergrepp i nära relationer. Hon berättar också om hur det var när hon själv lämnade heterosexualiteten bakom sig och gick in i en lesbisk relation.

– När jag slutade vara tillsammans med män trodde jag att jag skulle slippa patriarkatet och ojämställda förhållanden. Jag hade varit tillsammans med en kontrollerande man och tänkte att det slipper jag nu! Men det finns maktobalanser i alla relationer och bara för att det är två kvinnor, betyder det inte att de är helt jämställda. Det skrivs inte så mycket om våld i samkönade relationer så jag ville göra det.

Kontrollerande relationer

Kate Davies har varit i fler kontrollerande relationer, inte bara i kärleksrelationer, utan även bland vänner.

– Jag tror det är något med mig, att jag är ganska lätt att kontrollera, säger hon Jag har varit i den situationen flera gånger och det var en av anledningarna till att jag ville skriva en bok om kontrollerande relationer.

En fråga som jag fick av flera läsare och följare var om dessa lesbiska BDSM-klubbar som beskrivs ingående i boken verkligen existerar.

– De finns över hela världen faktiskt, säger Kate och skrattar. Några i London, men de jag varit på har mest varit bögar och färre lesbiska. Jag var en gång på en konferens i Manchester med bara lesbiska och transkvinnor. Det finns flera stora klubbar i exempelvis Amsterdam och Berlin, dit folk ofta åker.

Sexscenerna

På djupet marknadsförs som en bok med sex och i Storbritannien har inte så många höjt på ögonbrynen. I Sverige har det varit mer av en komma-ut-bok, vilket nog har gjort många chockade över sexscenerna.

– Jag ville vara ärlig och skriva det som verkligen händer i verkligheten. Jag skriver om lesbiskt sex, BDSM och kontrollerande sex och även en scen med sex med en man som inte är helt med samtycke. Det är inte några lätta sexscener, så jag kan verkligen förstå att det blir för mycket för vissa, men jag ville vara ärlig.

Kate Davies berättar också att hon själv tilltalas av att bli chockerad i litteraturen. Bara det känns ärligt och trovärdigt så har hon inget emot att det är grovt. Hon förstår att det inte tilltalar alla.

Övergreppen

Det är många som har haft svårt för den hårfina gränsen mellan njutbart sex med samtycke och regelrätta övergrepp.

– Det är en fin gräns, Julia vet ju inte själv vad som är njutbart och vad som är övergrepp. För många är det ju så att man har sex och efteråt känns det inte helt bra. Det var inte så att man inte samtyckte utan mer att man drevs till något som man inte kände sig helt bekväm med. När Julia är med Sam vill hon vara med på allt, hon vill inte säga nej till henne. Därför låter hon sig dras med i saker hon inte riktigt vill.

En sak jag tyckte mycket om med boken var att den beskriver hur känslig Julia är för att hon så nyss kommit ut och inte har någon lesbisk erfarenhet. Kate berättar att det är ju det hon vill fånga, att en person som inte är erfaren, också är mycket sårbar.

Vänskapen

För mig var På djupet också en bok om vänskap. Den innehåller många fina vänskapsrelationer. Den starkaste var till sambon Alice, men även arbetskamrater och nyfunna queer-kompisar hjälpte Julia att finna den rätta vägen.

– Det är en bok om hur det var att vara kvinna när man är 26. Vid den åldern var vänskapsrelationer allt för mig. När kärleksrelationerna är upp och ner och ditt jobb förmodligen är hemskt, då är det de rationerna som får dig att överleva varje dag. Jag ville skriva en hyllning till det, säger Kate.

Hon berättar vidare att Alice inte är hennes vän, men att relationen mellan Julia och Alice är en relation hon haft med många vänner. Hon har känt det starka bandet, men också upplevt att kompisar drar sig undan på grund av att de träffat någon eller att hon själv gjort det.

Julia går all in för de lesbiska livet. Hon vill vara med på allt och inte framstå som den oerfarna som inte har koll på läget. Det gör att hon går med på nästan allt Sam säger och gör och hon hamnar själv i kläm. Hennes nyfunna lesbiska vänner visar Julia att Sams sätt att vara inte är det enda sättet som finns att vara lesbisk på.

– De lesbiska vännerna visar en annan sida om hur det är att vara queer där det det inte är nödvändigt att gilla BDSM och vara polyamorös. De vännerna ger henne en trygg plats att komma till, säger Kate.

Mottagandet i Storbritannien

Boken säljer riktigt bra i Storbritannien och det glädjer förstås författaren. Hon berättar också att hon fått många meddelanden på Instagram från människor som känt igen sig.

– Det finaste meddelandet jag fått var nog kvinnan som lämnat ett kontrollerande relation – med en man – efter att ha läst min bok. Det är ju fantastiskt!

Många har skrivit att de är glada över att just deras erfarenheter går att läsa om. Boken innehåller ganska många saker och vissa känner igen sig i den psykiska misshandeln och för andra handlar igenkänningen om  att vara en ung queer kvinna.

– Det är en rolig berättelse, men samtidigt mörk och många gillar den kombinationen. Det är mest kvinnor som läst den, vilket är ok för mig, men även några män har läst och gillat och det är roligt.

Komma ut snabbt?

Sedan var jag tvungen att diskutera komma-ut-processen. I boken är den extremt kort. Julia har sex med en man efter flera år i celibat. Sexet är katastrofalt och sedan är de någon som för lesbisk på tal. Efter ett kort tag kommer Julia på att hon nog är det och kommer ut.

– För mig gick det verkligen snabbt att komma ut. Faktum var att min redaktör fick mig att skriva till en scen för att det inte skulle gå för snabbt, ändå tycker folk att det går oväntat fort, berättar Kate. Det var inte en stor grej för mig, jag var i tjugoårsåldern och det var i London 2008 och det var betydligt lättare att komma ut då än det varit tidigare. Jag ville visa en sådan process i boken, för så är det för många just nu.

Det här med att komma ut och gå all in för sitt nya liv är också något som förenade Kate med huvudpersonen Julia.

– När jag kom ut 2008 slog jag på stora trumman och sa direkt att jag var lesbisk. Så skulle jag nog inte göra idag. Nu skulle jag förmodligen säga att jag var queer eftersom det känns mer flytande, vilket jag tycker är bra. Jag skulle inte dejta män igen, men kön och sexualitet är inte något man måste slå fast nu. Jag tror inte att nästa generation kommer att definiera sig själva så hårt.

Lesbiska vs bögar

Det är fortfarande inte lika vanligt med böcker om lesbiska som med böcker om bögar. Homosexualitet har nästan varit synonymt med homosexuella män i kulturen. Det är en av anledningarna till att Kate Davies tyckte att det var viktigt att skriva en bok om en lesbisk relation.

– När jag var yngre handlade det mest om bögar och det var inte direkt positiva skildringar av lesbiska. Queer as folk var en fantastisk serie, men den handlade bara om bögar. Var det någon lesbisk kvinna med i populärkulturen var hon ofta stor och butch och det var mycket klichéer, berättar hon.

Bron och nästa bok

Före intervjun fick jag äran att träffa Kates fru Victoria. Hon berättade för mig att det var roligt att vara i Sverige för det var här deras favoritserie Bron spelades in. De är så besatta av serien att de åkt till Köpenhamn, enbart för att kunna ta tåget över bron till Malmö. Jag ser också på Kates Instagram att de fick lyckan att träffa Hans Rosenfeldt, seriens skapare och sjunga karaoke med honom.

Vid ett tillfälle frågade jag Kate om hon och Victoria har barn. De har inte det, men de vill ha barn. Kate berättar att det är just nu ett bokprojekt att skriva om en lesbiskt par som vill skaffa barn. Det känns som en bok jag kommer att vilja läsa!

Selfie med Kate Davies på bokmässan 2019

Selfie med Kate Davies på bokmässan 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.