Recension: Davies, Kate; På djupet; 2019

På djupetKate Davies är högaktuell med boken På djupet som kom ut både på svenska (Norstedts) och originalspråk i år. Davies kommer också att besöka bokmässan i september. Jag vet att många älskat boken men att många också tyckt att den innehåll för mycket sex, så jag var rätt så spänd på vad jag skulle trycka om den.

Julia har inte haft sex på tre år. När hon äntligen lyckas ha det igen är det ett fruktansvärt ligg och hon funderar på att gå i celibat för alltid. På en fest blir hon uppraggad av en tjej och hon bestämmer sig för att testa det där med att vara lesbisk. Hon upptäcker att det är det hon aldrig vetat att hon längtade efter. Hon går all in för sitt nya lesbiska liv och träffar Sam, en kvinna som både är polyamorös och tycker om SM-sex. Julia vill inte vara fördomsfull och försöker hänga med så gott det går i relationen. Julias bästa kompis Alice blir bekymrad, men när hon påpekar att Sam kontrollerar Julia, vill Julia inte höra på det örat.

På djupet marknadsförs lite som en bok om att bli lesbisk, men det är egentligen inte det som står i fokus. Det är inga dramatiska scener eller folk som sviker. Nej, På djupet handlar om att hamna i en destruktiv relation. Som nyutkommen lesbisk är Julia extra sårbar. Hon vill inte verka oerfaren och hon vill snabbt smälta in i sin nya miljö. Jag tycker att det är fantastiskt bra skildrat och boken berör mig verkligen.

De som läst eller försökt läsa boken inte klarar av de explicita sexscenerna kan jag förstå till viss del. Det är mycket sex och det är mycket konkret. Jag har dock läst så mycket feministisk erotik att jag blivit van. Sexscenerna må vara mycket ingående beskrivna, men trots det tycker jag att de lämnar lite åt fantasin och det känns varken som en lesbisk instruktionsbok eller som om någon försöker berätta allt.

Jag tycker att en stor behållning av boken var de fina vänskapsrelationerna. Julia och hennes lägenhetskompis Alice var den djupaste, men det finns många fler. Julia har en fina relation till sina arbetskompisar, sina nyfunna lesbiska vänner samt till Alice sambo Dave. Sedan fick jag grunderna i fisting och det var ju, tja, intressant.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.