Feministisk bokcirkel: Nora eller brinn Oslo brinn

Gunnarsons

Idag har jag träffat min feministiska bokcirkel igen! Vi har läst den tämligen nya och ganska så hajpade boken Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Boken gavs ut på Ellerströms 2018. Jag läste boken nu i påsk och var inte så imponerad som jag läst att andra blivit.

Som vanligt var min avsikt att recensera boken innan jag gick på bokcirkeln, men så blev det inte. ”Måste du skriva två inlägg?” frågade en deltagare när jag klagade över min lathet. Allmänt skratt när jag tveklöst svarade ja. Någon ordning måste det ändå vara på min blogg, även om jag är den enda som förstår den ordningen. Läs min recension här.

Två teman

Bokens två teman var besatthet och endometrios, eller som det stod i boken, det två sjukdomarna endometrios och Instagram. Vi tyckte alla att det var intressant att läsa om endometriosen. En invändning var att det blir lite väl beskrivande och mer som ett debattinlägg om hur svårt det är att få vård när man har sjukdomen. Vad gäller den andra biten var vi lite oense om hur man ser på partners relation till sina ex. Vi uppehåll oss ganska länge kring frågan om svartsjuka och vi tyckte olika mycket om boken. Den största kritiken var att vi inte riktigt gillade Nora som person och hade svårt att känna med henne.

Språket

Vi var alla rörande överens om blandningen av de nordiska språken var fantastiskt. Jag älskade det och vi pratade alla om hur det gjorde oss mer nära de olika nordiska länderna.

Något som fattas?

Jag tog upp att det känns som att något utesluts och att jag väntade på att på reda på vad. Emil och Johanna måste haft en fin relation, annars finns det ju ingen rimlig förklaring till att Emil stannar. Jag jämförde lite med Mig äger ingen, där jag kände att den frånvarande mamman inte fick någon plats. På slutet förstod man att hon varit där hela tiden, men att boken var om pappan. Jag tänkte likadant här, att boken handlar bara om Johanna och hennes besatthet, men jag saknade en förklaring på vad som uteslutits. Jag tror att mina bokcirkelvänner förstod vad jag menade.

Nästa bok

Vi kunde inte enas om någon ny bok, så vi diskuterar det på Facebook och ses igen i slutet av maj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.