Mitt feministiska litteratur- och kulturår 2023

Oslo 2023

Den första januari är dagen då jag sammanfattar året som gått. Det är en tradition som jag nu fått till även om jag är rätt trött av gårdagens firande. Ovanligt trött för att jag varit sjuk sedan annandagen och gårdagen var den första dagen då jag verkligen kände att ett firande var aktuellt. Imorgon är det dags för skidåkning i fyra dagar och det kommer att bli speciellt i år när vi inte är helt friska och det dessutom spås bli dunderkallt.

2023 har för mig präglats av mitt nya jobb som chefredaktör på tidningen NU, ett jobb jag älskar. Det är så underbart att jobbet är en så viktig del av mitt liv igen. Det är ok att ha ett jobb att gå till och släppa när man kommer hem, men att få ynnesten att jobba med något jag brinner för är för mig så mycket bättre.

Annars har vi såklart också känt av alla dåliga tider och det finns inte möjlighet att göra storslagna resor och unna sig guldkant i tillvaron. Mitt meningsfulla jobb och lyxen av att ha tillgång till en sommarstuga, har gjort det kämpandet lättare. Krig i världen har gjort att jag har fått mer perspektiv. Vad är lite ekonomiska problem med att leva i krig?

Januari

I januari började jag på NU och mitt nya äventyr var påbörjat.

Jag bestämde mig för att läsa en bok från varje EU-land under Sveriges ordförandeskap i EU. Jag har gjort en EU-läsning tidigare, men det här skulle vara en minivariant. Precis lagom för min läsmotivation.

I bokcirkel Läsa jorden runt läste vi Härkomst av Saša Stanišić från Tyskland/Bosnien.

Februari

Ett budskap från Ukraina

På årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina sammanfattade jag utmaningen Röster från Ukraina. Jag läste en hel del böcker därifrån, alltså från skönlitteratur och lyrik till Volodymyr Zelenskyjs tal.

Jag fyllde 46 år och firade med pubbesök och Pinchos i Hammarby Sjöstad.

Mars

Elsa "Necke" Svensson på Vänermuseet

Elsa ”Necke” Svensson på Vänermuseet

Vi åkte en sväng till Lidköping på sportlovet och besökte Vänermuseet.

På kvinnodagen den åttonde mars blev det en liten demonstration med bara en skylt.

Kira Rudik i Linköping. Foto Fia Björklund.

Kira Rudik i Linköping. Foto Fia Björklund.

I mars höll Liberalerna riksmöte i Linköping och den ukrainska parlamentarikern Kira Rudik kom dit. Jag fick förmånen att träffa henne och intervjua henne. Det var fantastiskt stort och gripande.

April

Glad påsk 2023

Det var en ganska tidig påsk och trots snö bara dagarna innan, blev det en vårlik påsk där vi hade förmånen att få bjuda hela närsläkten på påskbord. Det var roligt.

Familjen i Paris

En av årets absoluta höjdpunkter var vår resa till Paris med svärfar, kusin med familj. När jag på nyårsafton sammanfattade mina höjdpunkter från året så var det att se barnens glädje när de fick se Eiffeltornet för första gången. De har så mycket fantastiskt kvar att upptäcka och att få upptäcka världen genom deras ögon, är att få uppleva allt en gång till. Vi åkte både upp i Eiffeltornet och besökte Louvren och lyckades utöver det hamna mitt i en tårgasattack i Marais.

Maj

Eurovisiontrofén

Eurovisiontrofén

Under våren hade jag en följetong i NU om mello och Eurovision. Höjdpunkten var att jag fick möjlighet att intervjua Svante Stockselius och Eurovisionexperten Dean Vuletic. Vi såg såklart Eurovision här hemma och jag tyckte att Finland borde vunnit.

Jag skrev även om postkommunistisk litteratur i NU och vi bokcirklade både Fri av Lea Ypi och Adjö cowboy av Olja Savičević från Albanien, respektive Kroatien.

Selma sju år

Selma fyllde sju år och vi firade det med pizza och besök av kusinen (vars mamma också fyller år den 18 maj).

Juni

Jag kickstartade sommarläsningen med utmaningen jorden runt på 80 dagar och släpade med mig en massa böcker ut till landsort på midsommar.

I Almedalen 2023

Jag besökte Almedalen för första gången på många, många år.

Juli

Bokhög på köksbordet

För att ha något roligt åt NU:s alla sommarläsare valde jag att ha en serie om världslitteratur. Jag började med att intervjua Johannes Holmqvist på Tranan och sen skrev jag ett nummer om nordisk litteratur och ett om nordafrikansk litteratur, bland annat.

Vi planerade en reda till Oslo och jag initierade utmaningen Norge på norska. Det blev dock inga böcker inhandlade i Norge, så jag gjorde om utmaningen lite och den kommer att redovisas i början av 2024.

Norge-Sverige

Hugo fick en önskan uppfylld, att stå med ett ben i två olika länder.

Familjen utanför Munchmuseet i Oslo

Vi åkte till Oslo och gick all in på precis allt i kulturell väg. Vi såg Munch-museet, Nasjonalmuseet, frammuseet, Kon Tikimuseet och mycket mer. Barnen var med på noterna hela tiden och det var jätteroligt för hela familjen. Jag älskar att ha fått lite större barn!

Jag passade på att köra lite berömda och glömda idrottskvinnor eftersom fotbolls-VM drog igång.

Augusti

Blåst på Landsort

Vi blev inblåsta på Landsort i början av augusti och jag passade då på att något försenat ro EU-läsningen i hamn. Sista land var Rumänien och jag återupptäckte Herta Müller. Jag och var mycket glad för det.

Vi avslutade augusti med att bokcirkla serieboken Persepolis av Marjane Satrapi från Iran.

September

Hugo 12 år

Hugo fyllde 12 år och overklighetskänslorna kommer över mig när jag inser att han kommer att bli tonåring nästa gång.

Ukrainsk mat i tidningen NU

Jag och riksdagsledamoten Joar Forssell lajvade matskribenter i NU och lagade Ukrainsk mat. Det var otroligt roligt och jag skrev om mästerkocksdeltagaren Anja Allvins bok Cmak.

Den allra första tidningen NU

Tidningen NU fyllde 40 år och jag intervjuade Lars Leijonborg, tidningens grundare.

Jag och Abdellah Taïa

Slutet på september betyder bokmässa och det är såklart höjdpunkten på mitt bloggår. i å blev det en dag kortare pga sjukdom, men jag hann med mycket skoj både på och utanför mässan. Jag fick en selfie med Abdellah Taïa, se ovan. Jag lyssnade också på ett seminarium om tysk litteratur på tyska – något som jag absolut måste göra till en tradition! Skrev mycket om mässan i NU som går att läsa även på bloggen. 

Oktober

I Jorden runt-bokcirkeln läste vi Bille av den lettiska författaren Vizma Belševica. Det var inte en av våra mest populära böcker, av samtalet att döma.

Jon Fosse

Nobelpriset i litteratur gick till den norska dramatikern Jon Fosse och jag passade på att läsa även på nynorsk, i min norskautmaning.

Matthew Perry

Jag nåddes av beskedet att Vänner-stjärnan Matthew Perry avlidit i sitt hem alldeles för tidigt. Det var en död som tog hårt och som lett till att jag tittar om hela serien.

Halloween 2023

Vi firade Halloween, även om det stora barnet nu känner sig lite för stor för bus eller godis.

November

Comicon 2023

Pappan var konvalescent, men resten av familjen tog sig till Comicon, i år i Älvsjö. Det stora barnet hängde med kompisar och den lilla med en kompis och medföljande föräldrar (inklusive mig). Det var en rolig dag.

Meri Valkama

Jag fick möjlighet att träffa den finska författaren Meri Valkama. Tyvärr gick inte logistiken att få ihop och jag fick göra intervjun digitalt. Det var ett intressant samtal och hennes bok Din Margot var mycket bra.

December

Vi bokcirklade om Kärlek i Seoul av Sang Young Park från Sydkorea.

Stolthet och fördom

Jag fick till en julkalender i år också och temat var kärlek. Avslutade året traditionsenligt med julboksmaraton.

Gott nytt år alla kära läsare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.