Läsa jorden runt: Härkomst av Saša Stanišić från Bosnien/Tyskland

Härkomst

Vi har bokcirklat igen i Läsa jorden runt. Vi läste Härkomst av Saša Stanišić. Han kommer ursprungligen från Bosnien, men bor och är verksam i Tyskland (och skriver på tyska). Vi valde boken för att den handlar om att komma från ett annat land och vad man identifierar sig med. Dessutom kommer han från Hamburg, precis som Carina i bokcirkeln. Hon har läst mycket av honom och har rekommenderat honom till oss andra. Hon kunde dessutom komma med ovärderlig input under diskussionerna. Boken är utgiven på svenska på Tranan.

Jag läste Härkomst före jul och har skrivit om boken här.

Var kommer man ifrån?

I bokcirkeln har vi två personer som är utlandssvenskar så det blev ett intressant samtal om härkomst. I boken beskriver Saša Stanišić härkomst som olika saker vid olika tillfällen. Bland andra invandrare är han bosnier, bland amerikaner är han tysk eller kanske europé. Ibland roar han sig med att presentera sig som att komma från sin deltat, särskilt bland personer han inte förväntar sig ha en aning om var den ligger.

Vad har Saša Stanišić skrivit mer?

En bok som också finns på svenska är Före festen och den hade Carina läst. Hon berättade att den handlar om människorna i en liten tysk by och boken togs inte väl emot av kritiker. Saša Stanišić ska skriva om Bosnien, inte om tyskar! Det lät så spännande så vi var flera som nu blev otroligt sugna på att läsa den.

Kurs på universitet

Enligt Carina finns det en kurs på universitetet i Hamburg om Saša Stanišić litteratur. Det ska finnas en historia som säger att han själv tentat kursen och inte fått alla rätt. Om detta är sant eller inte, låter jag härmed vara osagt (kom ihåg, kolla aldrig en bra historia!).

Nästa bok

Nästa gång kör vi en specialare. Vi ska läsa boken Fallet Meursault av den fransk-algeriska författaren Kamel Daoud. Den boken bygger på Främlingen av Albert Camus, så vi uppmuntrar alla som inte läst den att läsa den också. Jag själv börjar med Främlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.