Jag har fått träffa Kira Rudik

Kira Rudik i Linköping. Foto Fia Björklund.

Kira Rudik i Linköping. Foto Fia Björklund.

Jag är numer journalist på tidningen NU och förra helgen fick jag göra något som både var oerhört svårt och mycket spännande, jag fick träffa den liberala ukrainska parlamentarikern Kira Rudik. När jag fick veta att ”kiraincongress” skulle till Liberalernas riksmöte blev jag oerhört glad och också lite starstrucked. Tyvärr spelade jag cool och professionell journalist och bad inte om en selfie. Man lär väl sig med tiden antar jag.

Det som var så fascinerande och som gör att jag beundrar Kira Rudik än mer än vad jag gjorde innan, var hennes resväg till Linköping. Och inte bara Linköping, varje helg är hon någon annanstans i världen. Hon flyger från Warszawa och dit tar det normalt 10 timmar med bil från Kyiv. Nu när det är den enda vägen (eller en av få, jag har inte full koll) ut ur landet, tar resan 14 timmar. Hon tar bilen själv och kör i ett svep till Warszawa där hon flyger för att möta politiska ledare i hela den fria världen för att påminna oss om att Ukraina behöver vapen.

I Ukraina pratar man inte om fred, man pratar om seger. Till mig säger Kira Rudik att om Ukraina inte segrar betyder det att den fria världen inte kunde stå emot Putin. Det förstår vem som helst att det skulle få enorma konsekvenser. Vi får inte vara naiva och tro att fredsförhandlingar är bättre än vapen i det här läget. Jag förstod det förstås innan jag träffade henne, men det blev än mer stärkt efteråt.

Några citat jag kommer att bära med mig länge är att ingen lär dig att bli parlamentariker i krig och att varje gång de samlas i parlamentet är det som ett finger till Putin för att de  upprätthåller den demokrati han vill förstöra. För efter varje helg som Kira Rudik reser och påminner oss om att Ukrainas sak är vår, måste hon åka hem igen. Samma väg. Och på måndagen måste hon inställa sig i parlamentet för att det finns en kraft i att de fortfarande samlas och ses fysiskt.

Det här var den bästa och samtidigt svåraste intervjun jag gjort. Jag tror att när jag tänker tillbaka på min karriär som gammal, så kommer detta fortfarande vara ett av de viktigaste samtal jag haft.

Läs hela intervjun här.

Du kan prenumerera på tidningen NU är. 

Kira Rudik i Linköping. Foto Fia Björklund.

Kira Rudik i Linköping. Foto Fia Björklund.

3 pingar

  1. […] höjdpunkt var såklart när jag fick intervjua den ukrainska liberala parlamentsledamoten Kira Rudik. Det har också varit otroligt roligt att ge ut ett nummer med Lidköpings rådhus på framsidan. I […]

  2. […] Maj har varit en fin månad på många sätt. Det har äntligen blivit varmt och jag har kunna lägga strumpbyxorna på hyllan för den här säsongen. Vi har firat både Eurovision (jo, det firar man har vi i vår familj bestämt) och födelsedag. Selma är nu sju år och jag kan knappt förstå det. Politiskt har arbetet med tidningen tuffat vidare och jag fick äntligen min selfie med den ukrainska parlamentarikern Kira Rudik. […]

  3. […] mars höll Liberalerna riksmöte i Linköping och den ukrainska parlamentarikern Kira Rudik kom dit. Jag fick förmånen att träffa henne och intervjua henne. Det var fantastiskt stort och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.