Recension: Valkama, Meri; Din Margot; 2021

Din MargotIdag är det 34 år sedan Berlinmuren föll och då passar jag på att skriva om en bok som utspelar sig runt tiden för murens fall. Jag har fått förmånen att träffa Meri Valkama som skrivit boken Din Margot och jag återkommer med intervju med henne. Det här är en recension av boken, som är utgiven på svenska på Bazar förlag.

Markus och Rosa flyttar från Finland till DDR 1984 för att dela i det socialistiska mönsterlandet. Markus är utrikeskorrespondent och ser fram emot att rapportera hem hur fantastiskt det är i Öst. Livet i DDR blir dock inte som makarna tänkt sig. Markus träffar snabbt den fantastiska Luise och inleder en relation med henne. Rosa, som vill skriva böcker, får ägna dagarna att ta hand om sina barn i ett land där chokladen är äcklig och det luktar sopor i lägenheten.

2011 hittar den vuxna Vilja brev i sin döda pappas lägenhet. De är från en Margot i Berlin och hon och fadern verkar ha haft en relation. Hon beger sig till Berlin, där hon levde i fem år på 80-talet, för att leta reda på henne. Minnen från hennes egen barndom kommer upp till ytan igen och hon får anledning till att ifrågasätta sin bild av vad som hände under de tidiga åren i Berlin. Hon förstår ganska snabbt att Margot är hennes dagisfröken Luise.

Din Margot är en fantastiskt spännande bladvändare där vi får flera karaktärers perspektiv. Viljas jakt på sitt förflutna är både spännande och intressant. Dessutom är tiden i DDR fint och levande beskrivet och jag flyttades till en tid och plats präglat av både tidsanda och politiskt förtryck. Viljas föräldrar är priviligierade, förstås eftersom de kommer från Finland, men även deras umgängeskrets består av människor som inte behöver lida av det värsta förtrycket.

Karaktärerna i boken är regimtrogna, även DDR-medborgarna. Jag tänkte under stor del av läsningen att författaren ville visa naiva finländare som kom till DDR på 80-talet, men sen började jag förstå att hon nog hade lite andra avsikter. Vid en googling kan vi läsa att Meri Valkama har varit aktiv politiskt i finska Vänsterförbundet och det här var något jag ville prata med henne om. Vad hon svarade får ni läsa i nästa artikel om boken.

1 kommentar

1 ping

    • Catrine9 november, 2023 kl. 04:05
    • Svara

    Vilken cliffhanger! Jag vill veta.

  1. […] att träffa Meri Valkama, debutförfattaren fån Finland som blivit prisad för sin debutroman Din Margot. Jag har läst och recenserat boken här samt i senaste numret av tidningen NU, för den som läser […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.