Läsa jorden runt: Fri av Lea Ypi från Albanien

Fri

Då har vi bokcirklat igen och den här gången hade vi läst två böcker för att vi inte kunde bestämma oss. Fri av Lea Ypi var huvudboken och den har jag recenserat här. Sedan läste vi som orkade eller redan hade läst Fri, Adjö Cowboy av Olja Savičević från Kroatien. Recension på den kommer senare. För ovanlighetens skull var vi många – sju personer – på träffen och ALLA tyckte om Fri. När hände det senast? Aldrig.

Övergripande om handlingen i Fri

Det va ren fin bok från ett uppväxt i ett land som de flesta av oss inte läst något från tidigare. Endel hade inte läst om det postkommunistiska Balkan heller. Boken är lättillgänglig och spännande och alla var rörande överens om att det hade varit en bra upplevelse att läsa boken.

Barnperspektiv

Vi var alla överens om att boken var bra, men alla tyckte inte riktigt att barnperspektivet i boken höll hela vägen. Fri är skriven utifrån barnet, men en av oss påpekade att den vuxna, blildade, kvinnan ibland lös igenom. När vi pratade om det tror jag att vi andra kunde se det också, vi bara tyckte inte att det stod i vägen för berättelsen.

Politiska åsikter

Lea Ypis politiska åsikter kommer fram i epilogen och vi var alla ganska förvånade över att hon är kommunist idag när hon upplevt det hon upplevt och samtidigt bott efteråt i många demokratiska västländer. Jag slog fast att jag ändå vill skilja på bokens litterära kvaliteter och den fadd smak de politiska åsikterna gav och jag tror att de flesta höll med.

Adjö Cowboy

Olja Savičević bok var inte alls lika lättläst, fick flera av oss erfara. Den handlar om en kvinna som kommer hem till sin hemby för att söka svar på varför hennes bror har tagit sitt liv. En av de andra beskrev min upplevelse på pricken;  stundvis kändes boken lättläst och engagerande för att sedan bli knepig och man flöt bort i tankarna. jag ska utveckla min syn på boken i ett separat inlägg.

Nästa bok

Vi valde ut två regioner att läsa från till nästa gång och gången där efter. Det blir Baltikum och Mellanöstern. Två helt olika regioner och förmodligen helt olika läsupplevelser. Har du några boktips därifrån så kom gärna med tips!

1 ping

  1. […] och diskuterade vi Adjö cowboy av Olja Savičević för ett tag sedan. Temat för den träffen var Balkan och förutom Fri av Lea Ypi från Albanien läste vi den här boken från Kroatien. Boken är […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.