Om nordafrikansk litteratur i NU

Från Casablanca till orten

I Fredrik Segerfeldts bok Från Casablanca till orten presenterar han många böcker från den nordafrikanska litteraturen, där originalspråket är franska. När jag recenserade boken i NU i somras, skrev jag även om ett urval av böckerna som jag hade läst, samt sammanställde en liten läslista. Jag återger minirecensionerna och listan här.

Fyra bra nordafrikanska romaner

Assia Djebar, Kärleken, kriget, Leopard förlag 2005

Kärleken krigetAssia Djebar var ständigt aktuell för nobelpriset i litteratur, men hon gick bort 2015 utan att ha fått priset. Kärleken, kriget är en bok som Fredrik Segerfeldt skriver mycket om. Den är inte minst viktig för sina kvinnoskildringar. Den utspelar sig under Algeriets självständighetskrig på 60-talet och den handlar om hur kvinnor var med i kampen. Segerfeldt kallar boken för ett mästerverk och det är sannerligen ingen överdrift.

Kamel Daoud, Fallet Meursault, Tranan 2018

Fallet MeursaultAlbert Camus Främlingen handlar om en fransk man som mördar en arab. I Kamel Daouds bok Fallet Merasault får ”araben” ett sammanhang och en sörjande bror. Brodern vill få fram att den mördade också är en människa eftersom all rapportering kring fallet bara fokuserar på mördaren. Det är en fantastisk idé, som tyvärr inte höll hela vägen. Har du läst Främlingen så skulle jag ändå rekommendera boken.

Nina Bouraoui, Pojkflickan, Elisabeth Grate 2004

PojkflickanNina Bouraoui har skrivit flera böcker om att vara annorlunda och inte passa in. Pojkflickan är en självbiografisk roman och huvudpersonen lever med en fransk mamma och en arabisk pappa först i Algeriet och sedan i Frankrike. Det handlar om att dels inte passa in i sin könsroll, dels att inte passa in i sin nationella tillhörighet.

Abdellah Taïa, Ett arabiskt vemod, Elisabeth Grate 2012

Ett arabiskt vemodEn självbiografisk roman om en homosexuell man i Nordafrika som söker sin plats i livet. Den har självbiografiska drag och Abdellah Taïa är den första öppet homosexuella författaren från arabvärlden. I Ett arabiskt vemod för vi följa med huvudpersonen genom en katastrof och sedan på livets väg som överlevare. I boken skildrar också en kort passionerad kärlekshistoria mellan två män.

En läslista inspirerad av Segerfelds bok

De andras land av Leïla Slimani, Natur och Kultur 2022

Kiffe kiffe imorgon av Faïza Guène, Norstedts 2006

Sandbarnet av Tahar Ben Jelloun, Alfabeta 1988

Mandeln – en muslimsk kvinnas erotiska uppvaknande av Nedjma, Bazar 2006

Den här recensionen har varit publicerad i tidningen NU. Här kan du prenumerera om du inte redan gör det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.