Röster från Ukraina – en utmaning att lära mig mer om ett land i krig

Georgiskt vin i Ukraina 2001

Jag i Kiev. April 2001.

ukrainas flaggaIdag är det ett år sedan Ryssland anföll Ukraina och sedan dess har ett fullskaligt krig pågått i Europa, nära oss. Jag har skrivit en artikel i tidningen NU om ukrainsk litteratur och sammanfattar där vad jag har läst under året och även tidigare.

Under ett år har jag försökt att dammsuga bibliotek och boklådor på ukrainsk litteratur. Det har känts viktigt att göra vad jag kan för att uppmärksamma Ukraina under det fasansfulla år som de har haft. Genom litteraturen kan vi lära oss om Ukrainas kultur och att den också skiljer sig från den ryska, vilket såklart är viktigt i sammanhanget. Läs mer i NU. Du kan prenumerera här. 

I den här utmaningen har jag inte haft fokus på kvinnliga författare. Jag har läst många kvinnor, men jag har försökt att få en större bredd. Jag tyckte till exempel att det var självklart att läsa Nikolaj Gogol, som är född i Ukraina. Det är omtvistat om han är ryss eller ukrainare, men jag tänker att man faktiskt får vara både och. Jag valde – såklart – att läsa hans Ukrainska noveller.

Alla böcker är inte skrivna på ukrainska och utgivna i Ukraina. Det finns även exil-ukrainare med bland författarna. Ledordet är återigen bredd och sen finns det inte så mycket ukrainsk litteratur översatt till svenska. Det hoppas och tror jag att det blir ändring på.

Ska jag ge er tips på vad ni absolut borde läsa så är det Serhij Zjadan, som kanske inte är den som alla älskar (men jag gjorde det!), Andrej Kurkov och Oksana Zabuzjko. Länk till vad jag läst av de två första författarna finns nedan och Oksana Zabuzjkos Fältstudier i ukrainskt sex hittar du recension till här. Exil-ukrianskan Marina Lewyckas bok En kort berättelse om traktorer på ukrainska är också mycket läsvärd.

Mina röster från Ukraina

Skönlitteratur och noveller

Andrej Kurkov – Döden och pingvinen

Nikolaj Gogol – Ukrainska noveller

Serhij Zjadan – Depeche Mode

Barn- och ungdomsböcker

Larysa Denysenko – Maja och hennes vänner

Yeva Skalietska – Du vet inte vad krig är

Lyrik och drama

Ilya Kaminsky – De dövas republik

Lesja Ukrajinka – The Babylonian captivity

Lina Kostenko och Ivan Dratj – Ukrainska hästar över Paris

Antologier

Mikael Nydahl och Kholod Saghir (red) – Under Ukrainas öppna himmel

Fakta

Victoria Belim – Röda sirener

Volodymyr Zelenskyj – Ett budskap från Ukraina

Annan kultur

Folkets tjänare med Volodymyr Zelenskyj

Röster från Ukraina i selfies

Jag har också träffat ukrainska författare och en skådespelare på bokmässan. Det kändes stort och viktigt.

Jag och Victoria Belim

Jag och Victoria Belim

Jag och Oksana Zabuzjko

Jag och Oksana Zabuzjko

Jag och Katyrina Kirsten

Jag och Katyrina Kirsten från Folkets tjänare

1 ping

  1. […] Röster från Ukraina: Jag sammanfattade den utmaningen här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.