Eurovision Song Contest 2023: Sverige vann – fel låt vann

Hur kan man säga så när ens eget land vunnit Eurovision Song Contest, att fel låt vann? Jag antar, för jag är sannerligen inte ensam i min åsikt, att det är många som inte gillar Loreens Tatoo och istället älskar Finlands klatschiga Cha cha cha. Flera på plats i Liverpool var också av samma åsikt då det gick att höra ”Cha cha cha” från publiken varje gång en tolva skulle tillkännages och Finland inte fått något poäng än. Men tolvan gick lik förbaskat alltid till Sverige.

Självklart är det roligt att Sverige vann och numer tangerar mest segrar med Irland och att Loreen dessutom är första kvinna att vinna Eurovision två gånger. För att inte tala om att arrangemanget kommer till Sverige igen. Det var bara den lilla detaljen att jag tyckte att en låt som den finska i år hade förtjänat en seger. Det skulle varit så roligt för hela tävlingen om en sådan låt skulle fått vinna. Jag kände samma sak inför Charlotte Pirellis seger 1999. Då hejade jag på Island.

Jag har sett att många dåliga förlorare skriker om att juryn borde tas bort och att folken skulle få avgöra allt. Folket hade ju röstat på Finland. Jag som själv är en dålig förlorare, håller dock inte med. Det är alltid tråkigt när juryns röster fäller avgörandet, men alternativet är inte bättre. Grann- och diasporaröstningen var ett problem förut som ett tag gjorde festivalen rätt så ospännande.

Jag ska låta mig få vara lite besviken nu och sedan kasta mig in i full glädje när jag inser att festivalen faktiskt ska hållas i Sverige igen. Sedan önskar jag mig en bättre festival. Jag har fortfarande inte glömt guldåret 2021 då var och varannan låt hade kunna vinna vilket annat år som helst. I år var det inte alls så. Sedan undrar jag om folk straffar Storbritannien om de inte skickar vinnarmaterial. I år hade de en bra låt, men den fick skamligt lite betalt för det, vilket jag tycker var lite tråkigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.