Bredvidläsning: 2023 års nobelpristagare Jon Fosse

Jon Fosse

Jag har läst Jon Fosse. Jag hade inte läst honom innan han fick nobelpriset i litteratur 2023, men nu har jag gjort det. Det första jag gjorde var att läsa Trilogin, en bok med tre sammanlänkande noveller om ett ungt kärlekspar som letar efter jobb och bostad. De har de svårt, för att kvinnan är gravid.

Jag ville också läsa något på originalspråk. Jon Fosse skriver på nynorsk och det är inget jag normalt läser om jag läser på norska så det var ju extra spännande. På biblioteket i Stockholm fann jag pjäsen Hav på nynorsk. Den fick jag vänta på ganska länge och det var först i veckan som jag kunde hämta ut den.

Det var en liten utmaning att läsa Hav. Det är ett skådespel skrivet som ett sådan med pauser och allt. Dessutom då som sagt på nynorsk. Handlingen är i något slags mellanland där vi möter ett antal människor som inte vet vem som är vem eller vad de egentligen väntar på. Det hade varit spännande att se pjäsen uppsatt, jag tror att den hade varit mer begriplig så.

Trilogin, däremot, var helt fantastisk. Jon Fosse har ett speciellt språk som är lite åt det naivistiska hållet och det passade väl in på handlingen med det unga paret som letade efter tak över huvudet före förlossningen. Det var en bok om att kämpa i underläge och att bli övergiven av omgivningen. Jag är glad över att Trilogin var det första jag läste av Jon Fosse, så mitt första intryck blev så bra.

I somras tänkte jag utmana mig själv att läsa mer på norska. Den utmaningen har satts lite på paus, men nu hoppas jag att jag slutför den. Jag läser en bok på bokmål nu, så oavsett hur många böcker jag läser, kommer jag ha täckt in båda språken – och det är inte så illa.

1 ping

  1. […] Fosse är årets nobelpristagare i litteratur och Asle och Alida är hans karaktärer i hans Trilogin. Idag delas nobelpriset ut i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm och jag kommer traditionsenligt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.