Feministbibliotekets lässtatistik för 2023

Kungsberget 2024

Då är jag äntligen klar med årets läsarstatistik. Jag har varit och åkt skidor de första dagarna på 2024 och dessutom skadat höger axel, så det är inte helt lätt för mig att skriva och fixa. Men så var jag såklart själv nyfiken på årets statistik. varje år har ju något unikt i läsningen och i år har det varit att fullkomligt sluka korta historieböcker under en månads tid. Det ger såklart utslag i statistiken. Nytt jobb med recex och böcker att recensera i tidningen gör ju också sitt till.

Lässtatistiken på Goodreads säger att jag läst 118 av 100 böcker, som var mitt mål. Jag tror nog att det är något över 120 då det varit ovanligt många böcker som inte funnits på Goodreads och änglarna i bokbloggarmaffian som har möjlighet att lägga till böcker har inte hunnit med. Det var lättare när man kunde göra det själv. en uppmaning till alla förlag och författare: se till att era böcker finns korrekt inlagda på Goodreads! Där finns många läsare och potentiella köpare av era böcker.

Här hittar du statistik för tidigare år. 

Kön

Kön 2023

Det var ett otroligt uppsving för manliga författare 2023 och delvis kan det förklaras i att jag läser mycket i jobbet och att det inte alltid är kvinnor. Men sen är det förstås min maratonläsning av Historiska Medias Världens dramatiska historia, som syns här. Jag läste kanske en bok om dagen hela september och det var enbart manliga författare (vilket ju är intressant, om en av en helt annan anledning).

Världsdelar

Världsdelar 2023

I vanlig ordning sorterar jag ut Sverige här, eftersom jag tycker att det är naturligt att man läser mycket från sitt eget land. Europa är stort i år tack vare EU-läsningen. Mycket förvånande är endast två böcker från Nordamerika.  Det brukar alltid bli några ströböcker från USA, men tydligen bara två stycken 2023. 2024 får jag väl ha någon form av världsutmaning igen, som är lika roliga och engagerande som EU-läsningen. Jag får fundera på det.

Språk

Språk 2023

Läste inte så mycket på andra språk. Det är främst engelskan som dragit ner lite. Jag brukar läsa mer på engelska. En ljudbok på tyska är jag stolt över. Sedan ser ni den pågående utmaningen Norge på norska. Det verkar som att jag väljer att läsa antingen på norska eller på danska under ett år. Förhoppningsvis blir det ändring på det 2024.

Genre

Genre 2023

I år är det mycket facklitteratur och det beror nog på att jag läser mycket i jobbet, men såklart också på Historiska Medias ljudböcker. Förra året var det endast 9% och året dessförinnan 7%. Mitt intresse för grafiska romaner syns, men här ska sägas att två böcker kan ha hamnat i fel kategori. Jag läste två Tintin-album och de syns i statistiken under grafiska romaner, men skulle ju också kunna platsa i barn- och ungdomslitteratur. Drama är Jon Fosse och jag tycker att det är lite dåligt med drama och lyrik.

Varifrån kommer boken?

Typ av bok 2023

Trots maratonlyssning av böcker som är som poddar, läser jag ändå i särklass mest fysiska böcker. Det är till och med en liten ökning från förra året. Och med den lyssningstakten jag har haft 2023 är det nästan så att jag reagerar på att det inte är mer procentuellt. För mig är det roligt att se att jag fortfarande läser så många fysiska böcker.

Varifrån 2023

Här är varifrån mina böcker kommer. Bokhyllan innehåller såklart böcker jag en gång köpt till mig själv, men skillnaden mellan de två är att de jag köpt, har jag köpt i närtid. Det känns lite återbruk att jag plockat så många böcker från min egen bokhylla och jag vet att EU-läsningen har stor del i det.

Storytel går ner lite från förra året och jag verkar ha lånat mer böcker på bibblan i år. Det kan nog förklaras till stor del av EU-läsningen och det känns roligt att jag har hittat tillbaka till bibblan. Dessutom jobbar jag nära Kulturbiblioteket på Sergels torg så jag har ett bra bibliotek smidigt nära. Jag köper också endel böcker och det är mycket från Tranans prenumeration. De blir inte liggande, utan läses i stor utsträckning, om än inte med en gång.

Storytel lönar sig fortfarande, trots ökade priser. Dessutom är det bra för att snabbt hitta böcker att läsa för barnen där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.