Mitt feministiska litteratur- och kulturår 2016

2016 har varit ett skitår på många sätt. Krig, terrorattacker, IS, flyktingar som inte få stanna, Trump, Putin, Erdogan och många fantastiska kulturpersonligheter har dött. Men 2016 gav oss en ny underbar liten människa, Selma. En vän bad oss på Twitter häromdagen visa upp vad 2016 gett oss i form av nya människor och det var en underbar tråd. Därför kan jag inte säga att jag lika gärna kunde vara utan 2016. Det kommer alltid att vara året då jag blev tvåbarnsmor.

Nu får det stora, till det lite mindre. Mitt feministiska litteratur- och kulturår har varit ganska händelserikt, även om det nog hänt mer andra år. Fokus här var ändå på att jag blivit mamma igen.

Januari

Januari är utmaningarnas månad och jag utmanade mig bland annat till att läsa böcker från 20 nya länder innan förlossningen. Ett mycket ambitiöst projekt även för mig. Det skulle även vara fokus på trans och sport och det kommer separata inlägg om hur jag lyckades med dem.

Cision kom ut med en rakning av bokbloggar i januari och Feministbiblioteket var trea i den! De har kommit ut med en ranking tidigare och då var Feministbiblioteket femma. Mycket bra start på året för bloggen med andra ord!

Helsingfors järnvägssttion

Tidigt på rået gjorde vi en kryssning till Helsingfors. Det blev inte så mycket kulturjagande där eftersom termometern visade 18- vid ankomst. Här är Helsingfors järnvägsstation som indirekt nämns i Pet Shop Boys som West end girls: ”from lake Geneva to the Finland station”. Finland station är alltså en station i St Petersburg dit det (fortfarande) går tåg från Helsingfors.

Klassikeromslag konst

Jag var bokomslagsvernissage för Bonniers klassikerserie. Riktigt roligt tycker jag! Deras serier släpps fyra och fyra och alla med en konstnär som gjort samtliga omslag. Nu var det Jon Holm som målat och stor eloge för att hade med Thomas Barrow från Downton Abbey (som på bokomslaget var med utan huvud).

Februari

Färgglada hus

I februari åkte familjen på en klassisk charterresa till Gran Canaria. Vi upplevde lite kultur där. Bland annat var vi uppe i katedralen i Las Palmas och såg dessa vackra färgglada hus. Så mycket mer hann vi inte med, för  vi fick bråttom därifrån när vi upptäckte att räcket bara gick till midjan.

Europaflaggor

Min mest ambitiösa utmaning någonsin var EU-utmaningen som avslutades i februari. Den gick ut på att läsa minst en bok från varje EU-land, skriven av en kvinna. Från större länder som jag inte läst så många böcker ifrån, var jag tvungen att läsa minst fem. Det var exempelvis Italien, Irland, Polen och Nederländerna. Allt avslutades med en storslagen Europafest i slutet av Februari och början av mars.

Mars

Brandenburger Tor

Jag avslutade Europafesten med att åka till Berlin. Eller det var kanske mest tack vare redan inbokad resa som festen avslutades i Berlin. Eftersom resan var utan externa barn sprang jag och maken på museum och minnesmärke hela dagarna. Men Selma gjorde mig trött och tung och vi hann inte så mycket som jag hade hoppats. Men trots att vi sagt att vi skulle skippa Brandenburger Tor hamnade vi där av misstag och sedan såg vi Historiska museet, DDR-museet, Stasi-museet, Alexanderplatz, Kreutzberg och Dussmann såklart.

Boktips i Hertha

En rolig grej var att jag fick en förfrågan att ge boktips i Fredrika Bremerförbundets medlemstidning Hertha. Boktipsen skulle vara sådant som ska komma ut, dvs sådant jag är sugen på, men inte läst än. Här tipsar jag om Angela Merkel, Vin fantastiska väninna, Vi, Avd. för grubberlier och Transfeministiskt manifest.

April

Stolthet och fördom

I april avslutades Enligt O:s Kvinnoalfabetet, en serie där vi uppmanades ge exempel på kulturella kvinnor på alfabetets alla bokstäver. Jag skrev om en massa fantastiska kvinnor från Jane Austen till Petra Östergren.

Min fantastiska väninna

Jag hängde på Ferrante-febern, som pågått länge i och med att böckerna funnits tidigare på engelska. Jag älskade Min fantastiska väninna och skulle senare under året älska Hennes nya namn ännu mer. Nu är det dags att sätta tänderna i Den som stannar, den som går.

Maj

Jag och Hugo försöker göra ett fint Arrival-omslag

I början av maj var det långhelg och som höggravid och med en son som ville underhållas. En dag besökte vi ABBA-museet. Hutlöst inträde och inte alls så barnvänligt som jag hade hoppats. Eller i all fall inte så kul för en snart femåring. Inte för en 39-åring ABBA-fanatiker heller om jag ska vara ärlig. Men det var värt det ändå. Fanatiker som jag är.

Familjeliv-artikel

Jag var citerad i en artikel om sajten Familjeliv.se i Svenska Dagbladet. Jag hängde mycket på sajten när jag var gravid. Det har blivit betydligt mindre a den varan nu efteråt. Jag sa bland annat:

– Jag kan komma på mig själv med att ursäkta mig när jag berättar att jag hänger där under graviditeten. Det är lite dumt, för jag skäms inte över det egentligen. Jag hänger ju där av en anledning, en graviditet förenar mycket i stunden.

Selma en dag gammal

Den 18 maj kom Selma Ingrid Linnéa till världen. Hon som gör att 2016 var en fint år för oss.

20 nya länder före förlossningen var det ja. Klarade jag det? Svar ja.

Juni

På café med Jojo Moyes

Ljuva mammaledighet i juni.

Juli

Hugo, jag och Selma på Pokémonjakt

Semester i juli och vi tillbringade nästan tre veckor på svärfars landställe på Landsort. Jag och Hugo började spela Pokémon go. Nu är det väl inte direkt han som gör att jag spelar.

Mamma Mu och Kråkan

Landsorts byalag bjöd oss på teater den här sommaren! Mamma Mu för de minsta och det uppskattades av samtliga i familjen Ericson-Lager.

Augusti

OS i Rio 2016

För mig som sporttok var OS såklart en av årets höjdpunkter. När vi gladdes åt Sarah Sjöströms och Jenny Rissveds guld, Emma Johanssons och fotbollstjejernas silver och Jenny Franssons och Sofia Mattssons brons* skrev jag om en idrottskvinnas liv och framgång varje dag på bloggen. Fällde Zola Budd Mary Decker med flit? Var Stella Walsh egentligen en man? Vem är den enda som inte tvingades könstestas under OS i Montreal 1976?

*) Jo, jag gladdes förstås även med de svenska manliga framgångarna. Tro inte annat 🙂

John Carlos, Tommie Smith och Peter Norman 1968

Inför OS skrev jag en artikel om sport och politik i Tidningen Nu. Inte direkt ett feministiskt tema, men nog läsvärd ändå? Den blev citerad i Upsala Nya Tidning.

Mina barn och Kusamas prickar 1

Fast det var OS och fast det regnade försökte jag vara en aktiv mamma och på Hugos lediga dag ta med honom på museum. Vi gick på den barnvänliga Yayoi Kusama-utställningen på Moderna Museet för att gå på prickjakt. Tyvärr insåg att jag barn nog mer syftade på barn i yngre tonåren. Andrev Walden har skrivit om det roligare än jag skulle kunna göra och ja, det var på pricken!

September

Schyman pekar finger

En rolig grej var att jag i september fick vara värd på Instagramkontot Kvinnohat. För den som inte vet vad det är så är det ett feministiskt konto med en ny gästpostare varje vecka. Det stormade lite kring min medverkan precis innan eftersom jag yppade att jag var liberal. Jag valde att göra precis som jag hade tänkt och det var ingen som reagerade negativt på något jag skrev Så kan det också gå tydligen. Det brukar bli ett jäkla liv i kommentarsfälten annars. Här kan ni se alla bilder och läsa alla texter som jag postade under veckan. 

Jag, Selma och Linda Palm

Jag åkte på Bokmässan trots allt. Det blev inte så mycket och intensivt som andra år, men allt har sin tid. Jag fick träffa barnboksförfattaren Linda Palm. Detta redan på tågen från Lidköping så vi fick nästan två timmar tillsammans. Sedan fick jag träffa många av mina bokbloggarkollegor och twitterbekanta samt min faster. Det var kort sagt otroligt socialt. Jag missade massa kul saker men sånt kommer det mer av i framtiden och då ammar jag förmodligen inte och kan göra lite som jag vill igen.

Oktober

Storytel

I oktober gick mammaledigheten sin gilla gång. Jag bestämde mig en gång för alla att testa ljudböcker och signade upp mig på Storytel. Det blev succé direkt och jag är fast.

Harry Potterbutik på Centralen

Oktober bjöd på några kulturella händelser. Norstedts och Rabén och Sjögren hade Harry Potter-jippo på Centralen. Boken läste jag också och den var helt ok!

Jag och Selma på Sats

Annars präglades oktober mycket av orkeslöshet och träning. Två saker som inte borde gå hand i hand, men kan göra det. Jag var mentalt ganska urlakad av att behöva amma varannan timma hela natten och ha en dotter som varje kväll var vaken mellan åtta och tio. Jag tränade mycket vilket hjälpte mig. Jag har valt att lägga mycket pengar på PT, vilket nu i slutet av året verkligen börjar ge resultat. Synd bara att halsonda och kräksjuka har hindrat mig att träna mycket på egen hand under julen.

November

Hugo och Olika förlag

Olika förlag bjöd på lite happening för barn på Akademibokhandeln på Götgatan i samband med sin lansering av spelet Möjliga familjen. Spelet är en variant av Löjliga familjen, men innehåller lite fler familjekonstellationer och alla är inte gräddvita i ansiktet.

Hugo på Rum för barn

Regeringen hade utlyst läslov och vi körde väl på mest som vanligt eftersom vi inte har något skolbarn. Det blev dock ett besök på Rum för barn på Kulturhuset. Hugo tycker mycket om det! Jag hade också en sportboksutlottning veckan till ära. Fotbollstokiga Märta-Sara från Göteborg vann alla böckerna från Olikas fotbollsserie.

Skumpa med Selma-touch

Novellix hade Nobelnovellfest på Nobelmuseet som jag verkligen inte ville missa. Jag tog med mig min egen Selma Lager och gick dit, drack bubbel, minglade och lyssnade på musik och högläsning.

Feministbiblioteket på Kvinnohat

Feministbiblioteket fyllde 10 år hösten 2016! Det firades inte med fullt lika mycket pompa och ståt som det kanske var tänkt, för två fester på ett år kändes lite mycket (Europafesten i februari var den största i bloggens historia). Jag utlovade ett feministiskt bokpaket till någon som tipsade om bloggen i sociala medier. Paketet gick till @adjunktyra på Twitter som minst sagt hade en jobbig december för egen del.

December

Krans 1

December drog igång med en sedvanlig julkalender. Temat för året var geografiska områden och tre boktips varje dag.

Rödvinsbokcirkeln

Constant reader hade julglögg och det tog jag med mig Selma på. Här står två delar ur Rödvinsbokcirkeln som håller i en bok som blev årets näst sista för mig. Jag fick säga till Linda Skugge att hon är en stor idol och det kändes bra. Älskar hennes lilla förlag!

SVT Play fixar titeln på Twitter

Det var inte helt lätt att bli storebror och dessutom inse att julkalendern skulle bära lillasysters namn. Jag skojade lite med SVT och bad dem ändra namnet å kalender från Selmas saga till Hugos saga och fick världens finaste svar tillbaka.

Boktips i Hertha hösten 2016

Jag skrev även boktips i Hertha under hösten. Nu tipsade jag om Norma, En sol bland döda klot, Kvinnor i strid, Flickan och skammen och Girls will be girls.

Jag och Julia Skott

Boksöders julbasar var något jag drömt om i flera år, men inte kunnat gå på av olika anledningar. Nu äntligen blev det av och jag och min svägerska och våra bebisar besökte Tranan, Leopard, Modernista, Ordfront/Galago och Novellix. Ovan ser ni mig och Julia Skott som jag träffade på på Ordfront. Hon är min idol efter att jag läst Kroppspanik. På julbasaren var hon för att signera sin bok Håll käften jag räknar, en bok jag gett bort till min mamma.

Ullhantverk i gamla stan i Tallinn

Strax innan jul åkte familjen och mor- och farföräldrar till barnen på kryssning till Tallinn. Det blev mest gnäll för att det kvar kallt och långt att gå, men mamma och jag fick i alla fall tid att shoppa loss bland julpynten och alla stickade kläder på Rådhusplatsen. God mat åt vi också!

Pennskaftet av Elin Wägner i originalutgåva

Så blev det julafton och jag fick en underbar bokpresent av min man, Pennskaftet av Elin Wägner i originalutgåva från 1910.

Familjen Lager-Ericson julen 2016

Gott nytt år önskar jag och min lilla familj er alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.