Sport och politik i UNT

Upsala Nya Tidning, UNT, citerade min artikel om sport och politik idag. Det var Tidningen Nu:s tidigare chefredaktör Jan Fröman som plockade upp den i sin ledare. Han börjar såhär:

John Carlos, Tommie Smith och Peter Norman 1968

Bilden här intill är förmodligen den mest kända på temat idrott och politik. Även de som är födda långt senare än 1968 har någon gång sett bilden. Alla tre medaljörerna på 200 meter vid OS i Mexico hade pratat ihop sig om att protestera mot hur svarta behandlades i USA. Men brist på handskar gjorde att silvermedaljören, den vite Peter Norman från Australien, föreslog att Tommie Smith, guld, och John Carlos, brons, skulle ta var sin handske.

Domen mot de tre blev hård. Amerikanerna blev mordhotade och Peter Norman utstött ur landslaget. Först många år senare fick de upprättelse.

Detta och en hel del annat berättar Hanna Lager i en utmärkt artikel om varför idrott och politik hör ihop, publicerad i förra veckans nummer av Tidningen NU. Och skulle inte de exempel hon räknar upp räcka, börjar i dag ett nytt.

Han tar även upp andra exempel som jag inte hade i min artikel och han tog upp de 11 israeliska idrottare som dödades i München 1972. Det var ett exempel jag kanske borde haft med själv, men man kan inte tänka på allt. Tack Jan Fröman för att du uppmärksammade och utvecklade!

1 ping

  1. […] Sport och politik i UNT – Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.