Boksöders julbasar – jag var i sjunde himlen!

Boksöders julbasar 2016

Idag var det äntligen dags för mig att få mingla runt på boksöders julbasar! Äntligen säger jag för att jag första gången ville gå på detta 2014, men hade då gjort ett äggplock inför en IVF och var så däckad att det inte gick. 2015 var jag gravid och illamående och de kompisar som eventuellt skulle följa med backade ur. För att orka gå den gången behövde jag någon som praktiskt taget bar mig runt. Nu är jag föräldraledig och barnen höll sig friska så att jag kunde ägna mig åt bokfrossa. Jag och Selma stämde träff med svägerskan Hanna och hennes Annie och efter en lunch gav vi oss iväg. Selma ville ha lunch efter första stoppet och vi fick stanna till på 7-11 för att ge henne det och Annie blev lite grinig mot slutet, så helt enkelt var det inte att göra detta med små barn. Vi hade dock mycket trevligt båda två, trots att vi inte hann med allt vi hade föresatt oss.

Tranans förlag

Tranans förlag

Första stoppet var Tranans förlag. Det är ett av mina absoluta favoritförlag och jag älskar deras ide´om att översätta litteratur från alla världens hörn.

Tranans förlag

I Tranans lilla butik var det hela tiden fullt med folk. Selma och Annie fick vänta utanför med en av oss mammor. Hanna och jag turades om att gå in och kika. Detta blev ett återkommande upplägg.

Tranans förlag

Mycket spännande böcker hos Tranan! Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick är en favorit.

Bländad av Zoë Wicomb

Jag köpte Bländad av ljuset av Zoë Wicomb, som handlar om en vit kvinna i det nya Sydafrika och hennes föräldrar som växte upp under apartheid. Roligt köp med tanke på dagens lucka i Feministbibliotekets julkalender.

Leopard förlag

Leopard förlag

Andra stoppet var Leopard förlag. De ger ut mycket spännande böcker med samhällsperspektiv och inte mist många feministiska böcker.

Leopard förlag

Vi välkomnades med fina böcker, bland andra den fantastiska Feminismens ABC.

Leopard förlag

Många fantastiska titlar även är. Jag var lite sugen på att köpa en Maryse Condé, speciellt Livet utan masker som ni ser längst ner, men det blev några andra böcker istället.

Jag dricker glögg på Leopard förlag

Hanna lovordade Leopards glögg så självklart tog jag mig en mugg. Skål! Hon hade rätt. Supergod!

Böcker från Leopard förlag

Jag valde dessa tre böcker. Jag måste säga att personalen på Leopard var de som var mest ”på” och marknadsförde sina böcker intensivt. På inget sätt negativt. Jag kom därför hem med lite andra böcker än jag kanske gjort annars. Jag är Gina handlar om en rom från Rumänien som tigger i Europa, Kjolen är en bok om mode och att det är olika klädregler för kvinnor och män och Resa i sharialand handlar om Saudiarabien. Jag ser fram emot dem alla tre!

Modernista

Modernista

Tredje stoppet var Modernista och de vinner pris för spejsigast lokal. Det hade förmodligen varit ett garage förut och det var en lång trappa och en lång ramp ner mot kassan och deras kontor. Jag och Hanna kunde köra ner vagnarna och betala och sedan köra upp igen. Som hittat!

Modernista

Böckerna låg mellan trappan och rampen. I förgrunden till höger ser ni Augustprisnominerade Linda Boström Knausgårds Välkommen till Amerika.

Böcker från Modernista

Jag måste ju, som alla andra i bokbloggarmaffian, läsa Helena Dahlgrens 100 hemskaste. Så jag köpte den. Sedan blev jag övertygad av killen i kassan att köpa boken om Astrid Lindgren som egentligen är en barnbok, men samtidigt ska passa bra för vuxna. Den var så vacker att jag föll för den direkt och den fick åka med hem.

Ordfront och Galago

Ordfront och Galago

Fjärde förlaget var Ordfront och Galago.

Ordfront och Galago

Det var fantastiskt mysigt i förlagets lokaler. Till vänster ser ni Hanna och Annie som tittar på böcker.

Ordfront och Galago

Jag spanade länge på Galagos serieböcker och tänkte köpa Persepolis, för att det är en bok att äga. Jag besinnade mig och köpte bara olästa böcker.

Jag och Julia Skott

Vi kom lämpligt till Julia Skotts signering av Håll käften, jag räknar! Jag hade ju inte med mig mitt ex eftersom jag gett det till min mamma. Hon är en stickare, till skillnad från mig. En selfie fick det bli istället och roligt att träffa henne irl!

Böcker från Ordfront och Galago

Det såldes böcker för 20 kr så därför blev det kanske något fler köpa här än på andra ställen. En bok av Nawal el Saadawi om den folkliga resningen i Egypten, en av Anna Politkovskaja jag inte läst och så en bok om ofrivillig barnlöshet. Jag köpte också det hyllade seriealbumet Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson (den kostade förstås inte 20 kr).

Novellix

Novellix

Femte och sista stoppet var Novellix. De hade ett fantastiskt fint skyltfönster! Ni kan där se de fina novellerna från deras Nobelnovellask. Recension på den kommer inom kort, på ett mycket passande datum.

Novellix

Novellix ger ut noveller, fyra och fyra i en fin ask. De säljer dem också styckvis. Idag fick man göra sig en egen ask med noveller från olika temaaskar.

Novellix

Här ligger novellerna uppdelade efter ask, för dem som önskade.

Böcker från Novellix

Jag valde att köpa fyra helt olika noveller samt deras underbara filmis-memory med författare. Alla novellerna är av svenska författare, Majaneh Bakhitari, Amanda Svensson, Linda Olsson och Elin Wägner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.