Berömda och glömda idrottskvinnor: Stella Walsh

Stella Walsh

Stella Walsh föddes i nuvarande Polen (då Tsarryssland) 1911 som Stanisława Walasiewicz. När hon var några månader gammal flyttade hon med sin familj till USA där hon bodde till sin död. Det som skulle göra Stella Walsh känd för eftervärlden var att det vid hennes död uppdagades att hon var intersexuell, eller som det beskrivs att hennes könstillhörighet var oklar. Detta enligt uppgifter från Wikipedia.

Stella Walsh tävlade i friidrott. Friidrottstävlingarna pågår just nu för fullt i OS i Rio. Walsh var med i OS 1932 i Los Angeles och 1936 i Berlin. Hon vann guld på 100 m 1932 och silver på samma distans 1936. Hon tävlade för Polen och efter succén 1932 blev hon berömd i hemlandet. Walsh var bra i många friidrottsgrenar och 1932 tävlade hon också i diskus. Det som senare skulle visa sig bli mycket lustigt var att segraren i 100-metersloppet 1936, Helen Stephens, anklagades för att vara en man. Hon fick genomgå ett könstest som visade att hon var en kvinna.

Stella Walsh död var tämligen spektakulär. 1980 blev hon skjuten i samband med ett rån. Vid obduktionen uppdagades hennes så kallade oklara könstillhörighet och efter det har det sagts att hon egentligen var en man. Denna myt spred bland annat Jens Lind som gör fantastiska dokumentärer om gamla idrottslegender. Det är i alla fall vad jag mins av dokumentären som sändes i SVT under OS i Barcelona 1992, men som jag tyvärr inte hittat och därmed inte kan kolla igenom för att bekräfta. Den svenska Wikipediaartikeln hänvisar till den här artikeln från 2009 för uppgiften om den oklara könstillhörigheten. Artikeln listar Stella Walsh som ett idrottsfusk vi minns.

Från att vara en människa med oklar biologisk könstillhörighet till att bli en fuskare så sent som 2009, var steget uppenbarligen inte så långt. Den olympiska historikern Erich Kamper från Österrike har funnit hennes födelseattest och i den står det att hon föddes som flicka. Vad som är sant eller inte är väl svårt att veta idag eftersom hon föddes 1911 och man får förmoda att det var förenat med skam att något skulle vara oklart kring könet. Men vad vi vet är att hon växte upp som flicka/kvinna och dog som kvinna. Min man minns även han Jens Lind-dokumentären och han påstår att han avslutar med orden ”Det måste varit en mycket ensam människa”. Det var förmodligen inte alls så. Hon hade vänner, familj och en make (under några månader 1956).

I Forskning och Framsteg 2002 slår en forskare i molekylärbiologi fast att hon borde tävlat i herrklassen. Det intressanta är att en som kommenterat svaret tio år senare länkat till en artikel i Washington Post som går igenom hennes oklara könstillhörighet och hur detta påverkade henne som idrottskvinna. Slutsatserna är att det finns en gråskala och en sådan var inte aktuell 1980 när det hela uppdagades. Då fanns det bara svart och vitt och Walsh utmålades som fuskare. Allt verkar varit oerhört tragiskt när resultatet av obduktionen kom ut. Hennes man, som hon var gift med i två månader 1956, tog avstånd från henne och kallar henne ett missfoster. Han påstod att de bara haft sex ett par gånger, men bara med lyset släckt.

Den här artikeln är också oerhört intressant. Artikelförfattaren skriver att det obducenten kunde slå fast var att hon hade både XX och XY-kromosomer och att detta förmodligen gjorde att hon hade vissa manliga drag och större muskelmassa än många kvinnor. Men betyder det att hon var en man? Betyder det att hon var en fuskare? Svaret är nej. Enligt artikeln i Washington Post hade hon både manliga och kvinnliga könsorgan, men den manliga delen var inte funktionell. Hennes barndomsvän säger att det i familjen var känt att hon hade ett annorlunda könsorgan, men att hon levde och kände sig som en kvinna. Och hon fick vara en kvinna, i 69 år.

Ett relaterat fall är Caster Semenya. Om henne skriver jag imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.