Feministbrud på kulturjakt i Helsingfors

Jag är precis hemkommen från en kryssning till Helsingfors. Det var en resa för barnets skull och vi skulle bara göra saker för honom. Men jag hade en längtan att återse Helsingfors och strosa runt på stan så vi försökte kombinera allas viljor. Nu var det dock så att när vi klev i land stod termometern på 18 minusgrader, vilket är det kallaste Hugo upplevt i hela sitt liv. Han somnade ganska fort av köldchocken och föräldrarna shoppade loss på Stockmanns. Alla nöjda. Sedan blev det av naturliga skäl inte mycket till strosande, men jag fick några fina bilder.

Helsingfors järnvägssttion

Helsingfors fantastiskt vackra järnvägsstation. Den såg vi av en slump när vi gick fel väg till spårvagnen. Inte direkt rätt väder att gå vilse i, men vi fick se detta och spårvagnen gick härifrån också. Maken la upp en bild på samma motiv på Instagram och citerade Pet Shop Boys West End Girls: ”from lake Geneva to the Finland station” som syftar på Lenins väg till baka till Ryssland från Exilen i Schweiz. Det går fortfarande tåg från den här järnvägsstationen till Finland Station i S:t Petersburg.

Gamla studenthuset i Helsingfors

VI gick förbi detta otroligt vackra hus som visade sig vara Gamla Studenthuset.

Rättelse från finsk läsare: Detta är det nya studenthuset som byggdes 1910. Det gamla studenthuset från 1870 ligger precis bredvid och hörnet syns i bildens högra kant. Tack för den rättelsen!

Kuriosa från samma finska läsare: Torget framför byggnaden, som här skyms av en spårvagn, heter Studentplatsen, men Helsingforsborna kallar det för Potatistorget. Det har aldrig varit något salutorg där, men det sägs att stadens första pommes frites sålts i en kiosk där på 50-talet. Tack för det bidraget!

Hufvudstadsbladet

Vi åt på ett ställe som visade sig ligga i samma byggnad som det svenskspråkiga Hufvudstadsbladet.

Döden av Sara Jungersten

Jag gick in på en bokhandel och botaniserade bland finlandssvensk litteratur. Jag fastnade för den här, #döden av Sara Jungersten om framgång och föräldraskap. Jag betalade 27 euro för den även om jag fattade att det skulle bli billigare att beställa den på Adlibris. Känslan att köpa den på plats är värt 100 kronor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.