Recension: Thúy, Kim; Vi; 2016

ViKim Thúy är en av mina favoritförfattare och hennes tidigare Ru och Mãn är riktiga pärlor. Därför var det oundvikligt att förväntningarna på Vi (Sekwa förslag) var skyhöga. Nu har jag äntligen fått läsa den!

Vi är ensam flicka i en syskonskara av fyra och hon flyr till Kanada från Vietnam med sin mamma och sina bröder. Fadern valde att inte fly tillsammans med dem, trots att han suttit fängslad under kriget. Båtresan till Malaysia är riskfylld och flera dör. I Kanada försöker de anpassa sig till det nya livet, men Vi anpassar sig lite väl mycket anser familjen. Under stort inflytande av sin moster blir Vi en modern kanadensisk-vietnamesisk kvinna som får en bra karriär. En dag får hon möjlighet att återvända till sitt hemland och där träffar hon Vincent.

Det är en otroligt vacker bok, precis som sina föregångare, men det som ändå gör att jag sätter en fyra och inte en femma i betyg på Goodreads är att den inte riktigt fångade mig som de andra två. Den var lite seg i början, men när jag väl kom in i den gick det av bara farten. Sedan tyckte jag slutet var lite väl öppet, men jag tänker att det kanske kommer en uppföljare. Vågar man hoppas på det?

Bokens stora styrka är den tydligt feministiska tonen. Vi är och vill vara en modern kvinna och hon dumpar sin hycklande vietnamesiske pojkvän. Han lever gärna med henne som hon vill, men anser samtidigt att hon är en slampa. Han står aldrig upp för henne gentemot familjerna. Tillslut gör hon sig fri och skapar sig ett helt eget liv. Hon kommer att göra det otroligt bra.

Språket ät enkelt, men fantastiskt och det är en fröjd att läsa. Vi är ganska lik sin föregångarna i och med att den handlar om flykt och livet i exil och att slitas mellan två världar. Men den är helt egen och förtjänar att läsas!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Västmanländskan, och dagarna går…

2 kommentarer

3 pingar

  • anna2 juli, 2016 kl. 10:08
  • Svara

  Jag är mycket förtjust i Kims böcker. De lämnar möjlighet för den som läser att tänka själv, fylla i själv. Ser mycket fram emot bokmässan!

  1. Ja! Men detta slut… Det var lite väl öppet för min smak 🙂

 1. […] som har skrivit om boken: Feministbiblioteket, Och dagarna […]

 2. […] om boken har och dagarna går, Feministbiblioteket, Enligt O, Västmanländskans bokblogg och Ugglan & […]

 3. […] (2016) Översättare: Ulla Linton Köp den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket, och dagarna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.