Mitt feministiska litteratur- och kulturår 2022

Selfie på Läckö 2022

2022 har varit ett händelserikt år. Jag fick äntligen tummen ur att söka nytt jobb och jag kom äntligen tillbaka till politiken. Under året har jag känt att det är där jag hör hemma. I alla fall för nu. Jag har älskat att skriva och läsa lika mycket som förr och bokmässan var återigen en höjdartillställning med mycket socialt umgänge och intellektuell stimulans.

Ute i världen var det såklart katastrof. Kriget i Ukraina som avlöste pandemin har präglat hela året. Dessutom valde USA:s högsta domstol att ta bort den grundlagsskyddande rätten till abort. Vi kan bara hoppas på att det i slutändan leder till något positivt.

Jag har massa nytt att berätta för er, men måste hålla mig lite till. Jag ser fram emot ett roligt och stimulerande 2023 och hoppas att vinden vänder för ekonomin så att det inte behöver bli för sparsamt. Vi har inte planerat in några flådiga resor (av uppenbara skäl), men det går ju att hoppas på en fin vår och sommar i Sverige!

Januari

Halvt skräckslagen oerfaren skidåkare

Januari började med att jag åkte skidor för första gången på 30 år. Denna skidresa följdes av covid 19 för hela familjen (tyvärr överlappande för min del). Skidåkningen var en höjdare som vi förhoppningsvis ska göra mer av framöver, men covid hoppas jag inte jag får igen (Hugo skulle dock avsluta året med det, men han fick en lindrigare variant den gången).

I bokcirkeln Läsa jorden runt läste vi nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs bok Efterliv.

Jag avslutade januari med att få nytt jobb som kampanjsamordnare på Liberalerna Stockholms län, men med två månaders uppsägningstid skulle det dröja lite innan jag fick börja. Jag lämnade Stiftelsen Lantbruksforskning efter fyra år i mars 2022.

Februari

Kallbadhuset i Varberg

Februari började starkt med att återse Varberg med ett gäng andra bokbloggare. Med OS på TV och massa boksnack i lobbyn hade jag en supertrevlig helg. Jag fick dessutom förmånen att båda kvällarna stänga baren. Detta med att ta det lugnt är inte alltid min grej.

OS i Beijing och OS betyder alltid berömda och glömda idrottskvinnor på bloggen. Uppskattade inlägg var bland annat om den tjeckiska snowboardåkaren Ester Ledecká, som även vunnit OS-guld i Super G, den kroatiska alpina åkaren Janica Koseltic och den svenska konståkerskan Vivianne Hultén.

Ryssland invaderade Ukraina dagen före min födelsedag den 24 februari. Efter det bestämde jag mig för att läsa allt jag kommer över av ukrainsk litteratur. Detta för att hedra dem, lära mig mer och visa mig och världen att deras kultur och historia är deras och inte Rysslands.

Jag fyller 45

Jag fyllde 45 år och firade som en protesthandling dagen efter invasionen av Ukraina.

Mars

Femen

2021 arrangerade jag en coronademonstration på Feminist biblioteket. Jag tänkte 2022 att det kanske kunde bli en tradition med en virtuell demonstration på internationella kvinnodagen. 2022 var temat för dagen – såklart – Ukraina.

I bokcirkel Läs jorden runt åkte vi till Indien och läsa I säkert förvar av Anita Desai.

Jag uppmärksammade världspoesidagen med ett inlägg om underbar lyrik från hela världen.

April

Lill-Zlatan

I april hade jag börjat jobba inne i stan och i takt med att våren kom, kände jag att jag återerövrade Stockholm som min stad. Det var inte så jobbigt att åka buss in och Stockholm, är inte så långt bort. Familjen valde att åka kollektivt in till Medborgarplatsen och gå på bio. Vi såg Selmas favoritbok filmatiserad, Lill-Zlatan och morbror raring. Hela familjen tyckte om den.

Jag fick möjlighet att göra en intervju med den finlandssvenska författaren Peppe Öhman, som är aktuell med boken Bara en gång om året. Hon är baserad i Los Angeles och vi pratade om boken, om otrohet (som är bokens tema) och om USA och de politiska strömningarna där.

Måndagsmöte för Ukraina

Vi tog också med barnen på ett måndagsmöte eftersom de börjat intressera sig för omvärlden och speciellt kriget i Ukraina. Särskilt Hugos intresse ville vi vårda och även om det inte var det roligaste de gjort, tror jag att båda uppskattade att få se stödet för Ukraina i form av ett fullt Norrmalmstorg.

Påskpynt 2022

Vi firade påsk i Stockholm med släkten och det kändes bra att få vara samlade igen.

Maj

Vårrundan 2022

Vi började maj med en konstrunda på Kinnekulle. Det var en underbar vårdag och så värt att åka ner för, även om vi bara kunde stanna över helgen.

Guldkroken

Jag gjorde inga loppisfynd på rundan, som jag hade tänkt, men jag uppmärksammade även Guldkroken på bloggen. Guldkroken var ett lokalt företag i Hjo som gjorde vackra ljusstakar och vaser som jag har gott om hemma. Det är färgglatt och fantastiskt!

Det var Eurovision och barnen gladde sig som förra året. Nu var Hugo med till slutet och hejade på Ukraina, som ju också vann.

Folkets tjänare

Jag gjorde en kulturgärning för ett land i nöd och började titta på TV-serien Folkets tjänare, med president Volodymyr Zelenskyj i huvudrollen. Jag såg inte klart den och sedan kom annat emellan, men det blir något för 2023!

Juni

Powerwalk på Landsort maj 2022

Vi åkte ut till Landsort i slutet på maj och början på juni (och hem emellan för skola och jobb, såklart). Jag fann läsglädje, men blev också sjuk. Jag var mitt uppe i en intensiv jobbperiod och hade inte tid att logga ut helt och fick erfara den hårda vägen att starka värktabletter och zoom-möte, inte är helt kompatibla. Tur att jag har en chef som säger åt mig att gå och lägga mig i sådana lägen.

I Läsa jorden runt-bokcirkeln åkte vi till Turkiet och läste Elif Shafaks bok 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld.

Stadsvandring i Berlin

Familjen reste till Berlin för att vårda barnens nya intresse för historia och för det som händer i Europa här och nu. Berlinmuren verkade vara ett bra ställe att  börja på tyckte vi och det var det. Vi varvade historiska berättelser och besök vid murrester med dataspels- och spionmuseum. Barnen älskade det och vi vuxna också. Det enda lite jobbiga var att när vi avsatt tid för en historisk promenad var det 35 grader varmt och den fick avbrytas.

Juli

Under hela sommaren körde jag lite oregelbundet berömda och glömda idrottskvinnor på tema friidrott och fotboll eftersom det pågick EM och VM. Jag skrev bland annat om den spanska skadade fotbollsstjärnan Alexia Putellas och sprintgiganten från Jamaica, Merlene Ottey.

Läckö Slott

Vi åkte till Lidköping och gick på Läckö slott med barnen. Nu med besök inne på slottet som inte var barnanpassat och det gick bra.

Museispårvagn i Göteborg

Vi passade också på att åka ner till Göteborg och gå på Liseberg. Dagen efter försökte vi visa Göteborg, men 12 rimmar på Liseberg dagen före tog ut sin rätt på barnen. Men vi fick i alla fall åka museispårvagn!

Landsort läser

Jag var äntligen med på Landsort läser, den årligt återkommande bokcirkeln på ön som jag sätndigt missar. I år hade vi läst Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarszuk och vi hade många bra och roliga diskussioner!

Augusti

Hanna på jobbet

Jag började jobba redan den första för att det var valår. Jobbigt såklart, men nödvändigt.

Jag gav tips på Baader-Meinhof-litteratur i Tidningen nu.

I Läsa jorden runt for vi till Israel och läste Love life av Zeruya Shalev.

September

Island

Före valet blev det inte mycket läst eller gjort annat än jobb. Jag snöade helt in på ljudböcker med isländska deckare. Jag upptäckte den fantastiska och feministiska författaren Ragnar Jónasson och han inspirerade mig till att skriva om Island och dess jämställdhetshistoria.

Sen var det val och när valet var över var det både skönt och tomt.

Callum Bloodworth

Bokmässan är alltid ett fantastiskt avbräck i den tidiga hösten. När jag precis tror att allt är på väg in i hopplöshet får jag åka till Göteborg ett par dagar och kommer alltid hem med ny härlig energi. Den här mässan tog jag selfies med alla författare jag vågade flyga på och blev mer och mer djärv ju längre in i mässan jag kom. Roligt var det!

Oktober

Jag bestämde mig för att uppmärksamma Ace awareness week efter ett tips av Elin Westöö, som jag har lärt känna via sociala medier. Tillsammans uppmärksammade vi asexualitet och aromanticism under en vecka och jag läste böcker på temat. Jag hoppas att vi lyckades sprida kunskap om dessa läggningar, jag vet i alla fall att jag nu vet betydligt mer än jag gjorde innan.

Annie Ernaux

Nobelpriset i litteratur tillkännagavs och det blev den franska författaren Annie Ernaux som fick jag. Jag läste böckerna Omständigheter och en flickas memoarer och skrev om henne både i Tidningen Nu och Fempers nyheter.

Halloween 2022

Sedan firade vi Halloween och vi led av diverse sjukdomar så att höstlovet blev rätt så lugnt. Fint var att Hugo hedrade en död youtuber med sin Halloween-outfit.

November

Comicon

Familjen besökte Comicon, en populärkulturell mässa i Kista. Det var fantastiskt roligt för barnen som fick träffa idoler och testa på nya dataspel och annat skoj. Föräldrarna hittade många roliga julklappar som pricken över i:et.

Jag gjorde en nostalgitripp och återsåg alla 147 avsnitt av Dr Quinn. Det var spännande och fick mig att fundera både över dess feministiska budskap och hantering av rasismen. Jag kunde också konstatera att kärlekshistorien höll än idag, även om mycket annat kanske skulle behöva uppdateras.

Med Läsa jorden runt reste vi till Etiopien och läsa Skuggkungen av Maaza Mengiste.

December

Julgran 2022

Årets julkalender var 24 fantastiska svenskspråkiga författarskap och det var längesedan en julkalender blev så uppskattad. Många hörde av sig och sa att de inspirerats till läsning och nu hade gjort sin att-läsa-lista mycket längre än den redan var. Så otroligt roligt att få avsluta året på topp!

Vi hade även bokcirkel under december med Läsa jorden runt. Nu åkte vi till Sydafrika med Damon Galgut och boken Löftet.

Åter avslutades traditionsenligt med julboksmaraton, även om det var ett lite kortare maraton än vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.