Jag ser om 90-talsserien Dr Quinn: Rasismen

Dr Quinn

Häromdagen skrev jag att jag ser om Dr Quinn och fokuserade i ett långt inlägg på kärlekshistorien och det feministiska i den och i hela serien. Idag tänkte jag ta upp det som är lite mer problematiskt med serien och det är hanteringen av rasismen. Det är mycket i serien som handlar om rasism gentemot flera olika grupper och det är mycket som är mer intressant än vad vi (svenskar) förstod då. Men skulle det gå att göra en serie idag som är till stor del lättsam underhållning med kärlek och vänskap, där man låter några vara mysfarbröder ena sekunden, för att i nästa scen vara rårasist och gå med i Ku Klux Klan?

Självklart skildrar serien det som var och naturligtvis var inte så många människor fördomsfria i småstäder på 1860-talet, men hur serien är utformad skiljer sig nog en del från hur det skulle göras idag. Michaela och Sully står för det fördomsfria och de accepterar alla människor och jobbar för att ursprungsbefolkningen ska kunna leva sina liv och att färgade och invandrare ska behandlas som alla andra. De andra är allt från lite vardagsrtasistiska till rent fientliga mot allt som inte är som de uppfattar som normala.

I serien finns en manlig trojka bestående av saloon-ägaren och hallicken Hank, barberaren Jake och affärsinnehavaren och Sullys före detta svärfar Loren. Dessa tre tillhör kärnan i rollbesättningen och de är rent ut sagt rårasister hela bunten. Värst är Hank, för han har mycket få goda sidor, men de andra två veknar ofta och gör det rätta när det krävs. Ändå kan uttalande som ”häng indianerna” och ”jag tänker inte vara med på samma bild som den där (den svarta smeden Robert E)”.

Hank och Jake, och till en början även Loren, tvekar inte att gå ut och leta rätt på Sully när han fått ett pris på sitt huvud av militären. I säsongen innan gav de sig ut på en gemensam tur för att leta rätt på Sully och Michaela när de inte kommit hem från ett farligt uppdrag. Kanske ännu roligare när Jake på Michaela och Sullys bröllop slår ner General Custer (jag återkommer till honom) för att Cloud Dancing ska kunna vara Sullys best man. I avsnittet efter misstänkliggör Jake samma man när han går omkring i stan. Vid ett tillfälle får Jake en tankeställare när hans dejt ställer in för att han talar illa om en kvinna som levt med ursprungsbefolkningen, men dejten ändrar sig när Jake berättar sin sorgliga barndomshistoria. Slutet gott, eller vad?

Dr Quinn var ändå en progressiv serie och man måste se den i sitt sammanhang. Den startade 1993 och tredje vågens feminism hade precis startat och man började fundera över sina historia och hur ursprungsbefolkningen, svarta och andra grupper behandlats. Idag skulle en uppdaterad version av serien förmodligen kallas woke. Faktum är att många nog lärde sig mycket om hur ursprungsbefolkningen behandlades på 1800-talet och att det fanns många högt uppsatta män som var helt öppna med att de ville utrota dem.

General Custer är en mycket intressant karaktär, då han är en historisk person. Han har genom historien varit sedd som en hjälte och det finns många statyer av honom runt om i USA. I Dr Quinn framställs han som en rasist och en person som ville mer eller mindre utrota ursprungsbefolkningen. Det måste varit tämligen kontroversiellt i början på 90-talet att framställa en sådan person på det sätt som görs. Som jag nämnde ovan låter de till och med rasisten Jake slå ner honom och binda fast honom för att låta Sullys bästa vän och Cheyenne, vara med på bröllopet.

Idag tror jag att man väljer antingen eller i serier. Antingen är det en lättsam familjeunderhållning och då problematiseras inte dåtida rasism. Ibland kan vi till och med köpa att historien skrivs om för att det ska bli trevligare att titta på, som i Familjen Bridgerton där svarta och vita lever sida vid sida. Eller så gör man en allvarlig serie där det är mer historiskt korrekt, men då skulle nog inte the bad guys varvas med att vara mysfarbröder. Ett tredje alternativ är förstås att inte beröra rasismen mer än genom perifera karaktärer.

Det är svårt att smälta att Loren i ena avsnittet får ett namn av Cheyenne-stammen i en ceremoni för att i nästa tycka att det är ok att samma människor hängs (hängningen sätter Sully naturligtvis stopp för, men ändå). Att det är svårt för oss idag, betyder inte att det var fel att göra det då. Det var säkert mer verklighetstroget att vänner accepterade en stor del rasism hos dem de älskade och brydde sig om, men idag tror jag att man verkligen vill visa hur hemskt det var och inte blanda upp det med myspys. Jag kan ha fel där, men kan inte komma på någon liknande serie idag.

Dr Quinn var den sista lyckade western-serien/filmen som producerades på lång tid. Nu har genren kommit tillbaka på streamingtjänsterna, men jag har inte sett någon. Det är egentligen inte min genre, utan min grej var hela tiden kärlekshistorien, det feministiska och progressiva temat samt senare i serien familjelivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.