Se Folkens tjänare och få dig ett gott skratt!

Folkets tjänare

Förra veckan samlades vi kring Eurovision och röstade fram den fantastiska Ukrainska låten Stefania som vinnare. Det var en fin handling mitt i allt elände som kriget innebär. En annan kulturgärning du kan göra, som dessutom kommer att ge dig flera skratt, är att se den ukrainska komediserien Folkets tjänare. Volodymyr Zelenskyjs TV-serie om läraren som oväntat blev president, var plattformen som senare skulle göra skådespelaren till president på riktigt.

Jag minns inte mycket av det val som gjorde Zelenskyj till president, men jag vet att många politiskt engagerade personer var ganska skeptiska. Ett land som inte är demokratiskt stabilt och har stora ekonomiska svårigheter väljer en skådespelare till president, en skådespelare vars främsta merit är en omåttligt populär serie om en ickepolitiker som blir president, låter ju inte så enormt förtroendeingivande. Sedan blev det krig och den president inte många trodde på, visade sig stå mer stabilt än någon ens vågat drömma om. Därför ville jag se serien.

Folkets tjänare har gått i tre säsonger och det är ganska många avsnitt i varje och även om varje avsnitt är 25 långt, kommer det ta ett tag att titta igenom. Jag har sett några avsnitt och tycker att det är riktigt roligt. Jag hade förväntat mig en betydligt sämre produktion och stora svårigheter att förstå humorn, men det är verkligen underhållande och jag hör mig själv skratta flera gånger.

Humorn är ganska enkel, den nya presidenten Vasyl är till en början förvirrad och leds av premiärministern in i nya rollen som vill att Vasyl ska göra som man alltid har gjort. Efter några absurda scener kommer Vasyl på att han är folkets tjänare och vill göra stora förändringar. Samtidigt lovar hans föräldrar reformer å hans vägnar för att bygga om sin  lägenhet gratis. Vasyl drar ner på både tjänstemän och politiker och det sista jag såg var när han skulle vaska fram nya ministrar och misslyckades och tillslut valde sitt gamla kompisgäng.

Det roliga är att det finns en underliggande förväntning på presidenten att han ska följa i samma hjulspår som alla tidigare och dessa förväntningar porträtteras på ett komiskt absurt sätt. Det drivs friskt med korruption och Ukrainas korta demokratiska historia. Det kommer senare att handla om presidentens kamp mot oligarker och jag ser fram emot den utvecklingen. Jag vet inte om jag kommer att se alla tre säsongerna och så en film på det, men jag kommer att titta så länge det är roligt.

Folkets tjänare går på SVT play och numer även på Netflix. Zelenskyj kandiderade till presidentposten som oberoende, liksom sin TV-karaktär, men nu har han ett parti som heter just Folkets tjänare. Det känns ju minst sagt lite märkligt, men det är idag ett seriöst parti som sedan den 28 februari 2022 är medlemmar av det europeiska liberala partier ALDE.

1 kommentar

  1. Jag håller med, jag blev glatt överraskad! Men det är ju lite märkligt att se serien nu med facit i hand, så synd att man inte hittade till den redan innan kriget. Jag har plöjt igenom nästan hela första säsongen + filmen och tycker fortfarande att det är underhållande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.