Berömda och glömda idrottskvinnor: Vivi-Anne Hultén

Vivi-Anne Hultén

Idag är det långa programmet i konståkning för damer i OS i Beijing och jag tänkte att vi skulle gå ganska långt tillbaka i tiden idag. Det var verkligen evigheter sedan Sverige hade framgångar i konståkning och några av er har kanske hört talas om Gillis Grafström och Ulrich Salchow (hoppet salchow, ni vet!). Vi har faktiskt också haft framgångar på damsidan. Vivi-Anne Hultén tog ett OS-brons i Garmisch-Partenkirchen 1936 och blev därmed den första svenska kvinna att vinna medalj i vinter-OS (svenska kvinnor hade tidigare vunnit medaljer i konståkning, men då som en del av sommar-OS).

Vivi-Anne Hultén vann sin första SM-titel som 15-åring 1927. I EM tre år senare tog hon brons. Efter de framgångarna blev det flera VM-medaljer och så pricken över i:et – OS-bronset 1936. Vivi-Anne Hultén var en av få medaljörer som vägrade att göra Hitlerhälsning när hon mottagit sin medalj. ”Jag är svensk. Jag gör inte sånt.”, ska hon ha sagt som motivering. Sonja Henie från Norge, som tog guld, valde däremot att ta seden dit hon kom.

Efter 1936 flyttade Vivi-Anne Hultén till USA. hon gifte sig 1942 med konståkaren Gene Theslof, som under sin aktiva karriär varit par med Sonja Henie. Vivi-Anne och Gene uppträdde i olika turnerande isshower och reste runt i USA. När Vivi-Anne dog 2003 slogs det upp stort i Los Angeles Times. Den svenska flamman, som hon kom att kallas, var 91 år när hon dog i södra Kalifornien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.