Läsa jorden runt: Skuggkungen av Maaza Mengiste

Skuggkungen

Jag har haft bokcirkelträff med Läsa jorden runt-cirkeln igen och vi läste Skuggkungen av Maaza Mengiste. Det var inte den bästa boken jag läst i den här cirkeln, men jag hade läst författaren förut och tyckt mycket om så jag trodde att det skulle vara bättre. Det visade sig att vi alla som dök upp på den digitala träffen tyckte ganska precis samma sak om boken.

Läs min recension av boken här.

Läsa om krig

Det var kanske den punkten vi stanna på längst. Inga av oss var särskilt förtjusta av att läsa om krig och i Skuggkungens större del handlar det mycket konkret om kriget och om döden. Det är anfall och gömställen i skogen och det blev lite mycket av allt, höll på ma med om. Jag tyckte att den kändes välresearchad, men att det tappade lite i litterärt värde när det blev för många detaljer.

Våldtäkter

Det är också mycket sexuellt våld i bvoken som känns viktigt att skildra, men även om vi alla kunde känna med många av de värsta scenerna, blev även detta för mycket. Det är en fin balansgång när man ska skildra brott för att det vid för mycket fokus på det värsta, är det lätt att läsaren blir avtrubbad.

Första delen av boken

Den första delen av boken var tveklöst den bästa. Där fångades vi alla och hoppades på mer. Det som började bra, fortsatte dock inte riktigt lika bra. Vi alla var extremt samstämmiga på den punkten.

Nästa bok

Vi kommer att läsa Löftet av Damon Galgut från Sydafrika till nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.