Landsort läser: Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

Landsort läser

Landsort läser i lotstornets skugga.

Igår var dagen då jag äntligen var med på Landsort läser. Ända sedan 2015 då jag var tvungen att åka hem i förtid och därmed missade träffen har jag tänkt att jag måste vara med. Något år glömde jag bort det och andra år har jag helt enkelt inte varit här när det varit. I år satsade jag och lyckades. Det är den fantastiska kulturintresserade fd läraren Birgitta som bjuder in och ser till att årets bok säljs på midsommarfesten. I år läste vi Olga Tokrczuks Styr din plog över de dödas ben.

Min recension av boken kan läsas här.

Landsort läser

Landsort läser, alla böcker utom Sommarboken av Tove Jansson, som lästs genom året.

Var det en deckare?

Vi var så många som dök upp i Birgittas och hennes mans trädgård att vi fick dela upp oss i två grupper. I vår grupp var det blandat vad vi tyckte om boken. Jag och några till tyckte att den var fantastisk, medan ett par andra inte riktigt förstod meningen. Vi var inne på att folk hade haft lite olika förväntningar. Var det en deckare? Kunde den läsas som något annat? De som trodde att det var en deckare de hade i handen, hade i regel en annan uppfattning om boken än vi som inte förväntade oss en kriminalgåta.

Var huvudpersonen galen?

Någon i sällskapet tog upp detta med att huvudpersonen verkade smått galen. Hon är för att leva nära naturen och tycker att djur har minst lika stort existensvärde som människor. För att understryka känslan av galenskap läses ett stycke upp där huvudpersonen beskriver nyfödda hundvalpar som människor, födda av djur. Vi diskuterade symboliken i detta. Författaren är engagerad i miljöfrågor och vi landade i att det förmodligen har något högre syfte att beskriva närheten till naturen och sedan driva det till sin spets.

Humor i berättelsen

Sedan blev vi uppmärksammade om humorn i berättelsen och en läsare som läst boken noga läste upp ett stycke om testosteronskadade män som pga av sin skada tappat intresset för skönlitteratur och istället ökat på intresset för facklitteratur, särskilt om andra världskriget och biografier som stora män och om kriminella. Denna sjukdom leder till tunghäfta. Känner ni igen män i er omgivning? Jag och några till gjorde det och skrattade högt. (S 23 i pocketutgåvan om du vill läsa den fantastiska texten själv.)

Nästa bok

Nu är det ett år till nästa gång och såklart bestämdes det ingen bok just nu, men jag tänkte att det skulle vara roligt att ge några tips på böcker som skulle vara intressant att läsa och diskutera. Det behövs ju vara en bok som känns aktuell och som finns att få tag på hyfsat enkelt, så jag tänkte att jag återkommer senare med några tips!

Jag hade verkligen trevligt och så fantastiskt att få diskutera en bok med andra, flera som jag inte alls kände innan. Samtalet gav mig mycket!

Landsort läser

Landsort läser i den underbara miljön vi var i på träffen.

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Birgitta Silfver22 juli, 2022 kl. 03:15
  • Svara

  Du fångade både stämning och boksamtal så elegant! Ser fram emot dina. Boktips inför nästa sommar!

  1. Vad roligt att du tyckte det! Jag ska se till att få fram boktips så snart som möjligt. Jag låter dig veta när de är publicerade 🙂

  • Terése22 juli, 2022 kl. 05:39
  • Svara

  Håller helt med om att stycket om tunghäfta på män är helt fantastiskt roligt! Även min man!

  1. Haha! Min man har check på andra världskriget och biografier om kriminella män, det kan inte förnekas 🙂

 1. […] var äntligen med på Landsort läser, den årligt återkommande bokcirkeln på ön som jag sätndigt missar. I år hade vi läst Styr […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.