Läsa jorden runt: I säkert förvar av Anita Desai

Nu har vi i bokcirkeln Läsa jorden runt läst en bok från Indien. Valet föll på Anita Desais bok I säkert försvar från 1984. Den finns i nytryck och som ebok på svenska, utgiven av Bakhåll. Det var en speciell bok med en huvudperson som det är svårt att tycka om och jag tänkte när jag läste den, att den skulle passa väl som bokcirkelbok.

I korta drag handlar den om en man som får träffa sin stora idol, en urdupoet, men där stjärnan inte lever upp till hajpen. Trots dessa tror mannen att han ska kunna genomföra en intervju med poeten som både ska bidra till universitetet där han jobbar och skriva en artikel. Allt går åt skogen och mannen kan inte leverera till någon.

Min recension av boken kan du läsa här.

Typiskt indisk bok

En i gänget är född i Indien och kunde bidra med intressant information om hur livet är och var i Indien och hon tyckte att historien var trovärdig och kändes mycket indisk. Författaren Anita Desai bor idag i USA, men hon flyttade från Indien i vuxen ålder, efter att hon utbildat sig, och kan nog sägas ha rätt stor koll på förhållanden och strukturer i hemlandet.

Deven – en looser

Vi var alla rörande överens om att huvudpersonen Deven var ett hopplöst fall. En looser, så att säga. Vi undrade om han var fattig och utblottad på riktigt, eller om det mest var gnäll. Visst blir man inte fet av att jobba på universitet, men samtidigt kan det ju inte vara det mest lågbetalda jobbet i samhället heller. Sedan funderade vi över om NÅGON var trevlig i boken. Jag kunde inte komma på en enda.

Feministisk vändning på slutet

Mitt fokus på den feministiska vändningen i slutet av boken var det inte någon annan som tänkt på, på samma sätt som jag. Det var lite synd för det hade jag gärna diskuterat mer. Det är ju alltid så att vi läser på olika sätt och olika saker fastnar olika mycket. Det är ju spännande i sig att få höra alla andras vinklingar av boken. Jag läser med ina feministiska glasögon på, så det är nog inte så konstigt att jag fastnade för den biten.

Nästa bok

Nästa bok ska komma från Ukraina och jag bestämde helt diktatoriskt att det fick bli Depeche Mode av Serhij Zjadan. Den är från efter Ukraians självstndighet, utspelar sig i den numer bombade staden Charkiv och var hyfsat lätt att få tag på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.