Läsa jorden runt: 10 minuter och 30 sekunder av Elif Shafak från Turkiet

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Då har jag diskuterat 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld av Elif Shafak med min Läsa jorden runt-bokcirkel. Vi var för första gången rörande överens om att det var en fantastisk bok! Det var lite jobbigt för mig då min halsvärk från helvetet tyvärr inte blivit mycket bättre. Men det är tur att vi är flera pratglada i cirkeln så att det inte bara är jag som pratar.

Boken handlar om en kvinna som hittats död i en soptunna och hur hon hamnade där. Hur såg ett liv ut för en medelålders prostituerad kvinna i Istanbul? Vilka val i livet och vilka händelser har gjort att hon hamnade där hon hamnade? Vi som pratar är en gupp som ses på zoom och som sett lite olika ut över tid, men vi bor i hela Sverige och numer även Mexiko City och Hamburg. Så även om resten av samhället ställer tillbaka, är vi glada över att pandemin gett oss något bra tillbaka.

Min recension av boken går att läsa här.

Bokens form

Huvudpersonen är död och i 10 minuter och 38 sekunder lever hennes minne vidare. Det greppet gjorde det möjligt för författaren att kunna hoppa fram och tillbaka i tiden och fram växer en bild av den prostituerade kvinna som upphittats i en soptunna. Alla var överens om att det var ett trevligt grepp och att hoppandet fram och tillbaka i tiden i just den här boken aldrig blev jobbigt eller svårläst.

Turkiet

Elif Shafak beskriver kvinnors situation i sitt hemland Turkiet, men också landet som sådant. Vi får följa med in i Istanbuls mörkaste gränder, över Bosporenbron och på en båttur till den asiatiska sidan. Staden är mycket närvarande och jag tyckte att det beskrevs vackert, även om den bild vi får av bordeller och bland stadens fattiga inte är speciellt trevlig. Det var intressant att se författarens fascination för de bortglömdas begravningsplats och hur hon gav människorna bakom siffrorna där nytt liv.

Begravningar i Sverige och Turkiet

I den andra delen får vi följa vännernas kamp för att få begrava sin vän. Det fick de blankt nej på, för den som inte har en familj, måste automatiskt förflyttas till den bortglömda begravningsplatsen. Min invändning var att hon ju var änka och därmed borde redan ha haft en plats, men det kanske inte funkar så i Turkiet? Och hur fungerar det i Sverige, undrade något? Kan man som vän ordna med en begravning hur som helst, även om inga släktningar finns i livet?

Lite mer action

Vi pratade också om vännernas actionfyllda resa för att få tillbaka vännen. Det blev kanske mer dramatiskt än många förväntat sig. I en annan diskussion och på Goodreads har jag sett att många inte gillar den här delen av boken, men i min cirkel höll alla med mig om att den var bra och lättade upp boken efter den mycket tunga inledningen.

Nästa bok

Vi valde aldrig bok den här gången, men vi sa att vi skulle läsa något från Israel. Så nu är det bara att bombardera oss med tips. Vilken israelisk bok borde vi läsa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.