Berömda och glömda idrottskvinnor: Janica Kostelić

Janica Kostelic

Idag invigs OS i Beijing. Det är lite blandade känslor för mig, eftersom Kina inte är en värdig värd och dessutom får vi ytterligare ett stort mästerskap utan publik. I och med att OS startar, återupptas min serie om berömda och glömda OS-kvinnor. Jag börjar med en före detta fanbärare, Janica Kostelić från Kroatien.

Under 90- och 00-talet har vi svenskar varit bortskämda med alpina framgångar. En stor konkurrent till främst Anja Pärson, var just Janica Kostelić. Hon var en riktig gigant som har tagit internationella medaljer i alla fem discipliner. 2006 var det hon som bar Kroatiens fana på OS-invigningen, samtidigt som Anja Pärson bar den svenska.

Det var under OS i Salt Lake City som Janica Kostelić verkligen visade vad hon gick för. Den första världscupsegern kom 1999 och hon vann totala världscupen 2001. I OS 2002 lyckades hon ta tre guld och ett silver, en bedrift ingen tidigare lyckats med. I Turin 2006 blev det ett guld och ett brons.

Janica Kostelić var mycket skadedrabbad under sin karriär och hade mycket problem med ett knä. Hon beslutade sig därför redan 2007 att lägga ner sin karriär. Hon var då endast 25 år gammal. Det är svindlande att tänka sig vad hon hade kunnat göra om hon hade kunnat fortsätta.

Efter karriären har hon haft olika politiska uppdrag för den kroatiska regeringen kopplat till idrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.