Världssommar en sommar vi fick nöja oss med att resa i litteraturen

Böcker på Landsort

2020 var en ovanlig sommar. Det var en sommar vi inte fick resa utomlands. För oss var det inte så hemskt, då vi inte brukar resa så mycket just på sommaren. Vi har lyxen av att ha tillgång till en sommarstuga och mina föräldrars radhus så vi brukar semestra i Sverige på somrarna oavsett smittläge i världen. Men i år hade vi tänkt att åka till England och besöka kusten samt Harry Potter-museum i London. Som tur är bokade vi aldrig. Som jag skrivit tidigare fick vi en långweekend på Malta inställd i maj.

Sommaren 2020 har jag rest i litteraturen istället. Det brukar jag nästan alltid göra på sommaren och just den här sommaren kändes det än mer angeläget. Jag har läst noveller, barnböcker, lyrik och romaner. När jag planerade utmaningen tänkte jag att jag inte skulle hinna med så mycket mer än noveller, men jag har läst många fler romaner än jag hade kunnat tro på förhand.

Nedan listar jag så kallade världsböcker. Jag har inte räknat med böcker från exempelvis norden, USA och Storbritannien. Världsböcker är böcker från länder som är rätt ovanlig i hyllorna i svenska bokhandlar.

Länder jag läst ifrån i sommar

Barbados

The plundering av Heather Barker (novell)

Centralafrikanska republiken

My country, Africa av Andrée Blouin (självbiografi)

Cypern

Something tiny av Erato Ioannou (novell)

Filippinerna

Awaiting trespass av Linda Ty-Caspers (roman)

Kina

År månader dagar av Lianke Yan (roman)

Godnatt, ros av  Zijian Chi (roman)

Kiribati

A child of four women av Marita Davies (novell)

Kuba

Dikter ur Daughters of the diaspora av Nancy Morejón (lyrik)

Malta

Others, across av Clare Azzopardi (noveller)

Memory rape av Maria Grech Ganado (lyrik)

Mauritius

Plaine-Verte av Sabah Carrim (novell)

Eva ur spillrorna av Ananda Devi (roman)

Samoa

Pasific testing av Fetuolemoana Elisara (lyrik)

Sydkorea

Ugglan av Suah Bae (novell)

Molnbullar av Heena Baek (barnbok)

Pachinko av Min Jin Lee (roman)

ur Jag lägger kvällen i lådan av Han Kang (lyrik)

Fotokonst av Youngsook Park (konst)

Hur man lär upp katter av Keum-Hee Kim (novell)

Taiwan

Guji-Guji av Chih-Yuan Chen (barnbok)

Venezuela

Natt i Caracas av Karina Borgo Sainz (roman)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.