Recension: Morejón, Nancy; Dikter ur Daughters of the diaspora; 2003

Daughters of the diasporaNancy Morejón föddes 1944 på Kuba och en en författare som inspirerats mycket av den kubanska politiken och revolutionen på ön. Med andra ord inte någon som borde ligga mig politiskt nära, därför tyckte jag att det var extra spännande att läsa henne. Några dikter fanns med i boken Daughters of the diaspora, en bok med blandade författare med afro-spanska rötter.

I Daughters of the diaspora står det att Morejón aldrig kallat sig feminist, men att hon omfamnat begreppet womanism som är ett begrepp som många svarta kvinnor använt. Nu ska jag inte pådyvla Morejón någon etikett hon inte vill ha, men hon skriver, med mina mått mätt, feministiska dikter. I den bok jag läst var det inte så många dikter, men för den som kan läsa på spanska finns oerhört många böcker från en lång och produktiv karriär att läsa.

Den dikt som jag tyckte mest om av dem jag läste var Persona som handlar om vilken kvinna jag (författaren) är. Den är fin om olika typer av kvinnor där ingen är mer rätt eller fel än någon annan. Hon har också skrivit en dikt som heter Lady of the unicorn och bara titeln är ju fantastisk! Det är synd att det inte finns mer översatt är de få dikterna i boken, men samtidigt är jag tacksam över den typen av antologier som introducerar oss till litteratur vi inte annars skulle hitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.