Bredvidläsning: År månader dagar av Lianke Yan

År månader dagarJag har länge varit sugen på Lianke Yan, en kinesisk författare som getts ut i Sverige flera gånger. Jag har dock avskräckts av längden på romanerna, som inte sällan varit längre än 500 sidor. När jag fick möjlighet att läsa kortromanen År månader dagar, som är utgiven på Wanzhi förlag och översatt av Anna Gustafsson Chen, tackade jag ja direkt.

En svält drar över en dal och endast en gammal man och hans trofasta blinda hund blir kvar. Mannen orkar inte flytta någonstans. Det finns inget att äta eller dricka kvar, men när mannen hittar en liten majsplanta som är grön, viger han sitt kvarvarande liv till att hålla den vid liv. Han samlar vatten till plantan, sig och hunden samt mat till sig och hunden. För varje dag som går blir mannen och hunden svagare och svagare och de vissna fläckarna på plantan allt fler. Men mannen ger inte upp. Efter en natt i fajt med vargar, hittar han en vattenkälla som får bidra till liv några dagar till.

År månader dagar är en bok som påminner lite om Marlen Haushofers Väggen. Det är endast en man och hans djur och en kamp mot naturen. Jag tyckte förvånansvärt mycket om den. Kampen med vargarna var bokens höjdpunkt och jag hade faktiskt svårt att lägga den ifrån mig. Det kanske låter konstigt, eftersom handlingen är ganska så enkel, men den var skriven på ett sätt som verkligen fångade mig. År månader dagar är en underbar liten bok som jag tycker ni ska läsa i hängmattan om ni inte har något bättre för er!

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.