Recension: Kang, Han; ur Jag lägger kvällen i lådan; 2013

10-talHan Kang* är Sydkoreas stora författare just nu. Hon har gett ut romaner och verk som kanske är en hybrid mellan romankonst och lyrik. Jag lägger kvällen i lådan är en ren diktsamling som tyvärr inte finns på svenska, men ett par av dikterna finns översatta i 10-tals Sydkoreanummer från 2019.

Dikterna är lika ljuvliga som språket i Den vita boken och jag gläds åt att Kang har skrivit en diktsamling. Jag tycker givetvis att det är synd att hela inte finns på svenska. Dikten om konstnären Mark Rothko som tog sitt liv nio månader före Han Kang föddes, var den som jag tyckte bäst om. Det blev så tydligt med livet och döden och hur allt går vidare.

Han Kang har en förmåga att skriva om detaljer och få det att betyda så mycket. Den blå stenen är en dikt om stenar och om livet och drömmar. Jag kunde känna stenarna mot min hud och se de glittra i vattnet, samtidigt som jag tog till mig det allvarliga med livet och döden.

Läs mer i 10-tals Sydkoreanummer 33-34 2019.

*) Eftersom Han Kang är känd som det namnet har jag här valt att inte vända på namnen. Men hon heter alltså Kang Han enligt vårt sätt att läsa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.