Recension: Ioannou, Erato; Something tiny; 2018

So many islandsErato Ioannou kommer från Cypern och novellen Something tiny publicerades i So many Islands, Nicholas Laughlin (red). Det är inte så ofta jag stöter på cypriotisk litteratur, så när jag fann Ioannou i novellsamlingen så var det en av de första jag läste.

En mormor har ett ben i sin samling. Släkten vill ta reda på varifrån benet kommer. Det fanns en gång en morfar, men han försvann innan mamman var född. Han var vacker som en Hollywoodstjärna och han rymde med Elizabeth Taylor och har ett stort fint hus i USA. Mamman väntade aldrig på att pappan skulle komma tillbaka. När morfadern försvann var det krig. Benet i samlingen visar sig vara hans. Han får en fin militärbegravning. Men han är inte död för mormodern, han bor i USA med sin nya familj.

Something tiny var en fin novell som sorg och saknad och om alternativa sanningar. Den var ganska roligt skriven, på ett sätt som jag känner igen från flera grekiska noveller. Det är spännande när man kan se sådana drag komma igen i noveller från liknande kulturer och språkområden.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.