Recension: Grech Ganado, Maria; Memory rape; 2005

Memory rapePoeten Maria Grech Ganado var den enda översatta kvinnliga författaren jag hittade från Malta när jag hade en EU-utmaning för ett par år sedan. Nu har jag hittat fler och bland annat såg jag att Grech Ganado getts ut i bokform och fanns att köpa på Adlibris, så jag slog till.

Flera av Maria Grech Ganados dikter är feministiska och jag föll särskilt för dikten Father Christmas. Där står jultomten för mannen i en kvinnas liv och den börjar vackert och slutar med att kvinnan slutar att tro på jultomten efter ett långt och ansträngande äktenskap. Det påminner lite om den fantastiska Vara vit man slav av Sonja Åkesson, vilket är ett enormt fint omdöme som den kanske inte helt lever upp till.

Dikten Memory rape tillhörde också de feministiska dikterna och den handlar om minnet av en våldtäkt, där förövaren skyller ifrån sig och en mottagare inte tycker att hans argument är rimliga. Jag förstår att den dikten har fått vara titeldikt till hela boken.

Det är roligt att se att Maltas författare har introducerats på engelska. Det enda som är synd i sammanhanget är att min utmaning att läsa maltesiska författare inte slutade med en charterresa som var tanken. Covid 19 kom emellan.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.