Recension: Baek, Heena; Molnbullar; 2004

MolnbullarHeena Baek är en sydkoreansk författare som fick Alma-priset 2020. Molnbullar gavs ut på svenska 2019 på barnboksförlaget Trasten, som hör ihop med Tranan. Jag blev sugen på att läsa henne när hon fick priset och eftersom min fyraåring är precis rätt målgrupp fick hon Molnbullar i födelsedagspresent.

Ett litet kattbarn vaknar tidigt och tar med sig sin lillebror ur i regnet. De hittar en bit moln de tar med sig hem. Mamman bakar bullar av molnet och både bullarna och dem som äter av dem, flyger. De räddar då sin pappa som står och trängs i en full buss att flyga till jobbet.

Det är en mycket fin bok som blandar upptäckande med barns fantasier. Både jag och mitt barn gillar den och vi har läst den många kvällar sedan födelsedagen. Jag som läser mycket feministisk litteratur och genusmedventa barnböcker reagerade på att det var stereotypa könsroller. Mamman uppenbart hemmafru och pappan har bråttom till jobbet. Det sägs inte vilket kön storasyskonet har, så vi låtsas att det är en tjej även om mina fördomar säger att det är motsatsen.

Trots den könsstereotypa inramningen, vill jag ändå lyfta fram boken. Läser du mycket annat för ditt barn med kvinnor som jobbar och pappor som tar hand om sina barn, så gör det ju inget att en bok har en annan bild. Det som verkligen var behållningen med boken var kombinationen av det ganska så vardagliga att gå ut i regnet, med att helt plötsligt börja flyga och allt beskrivs lika vardagligt. Bilderna är också fina och kattfigurerna är lätta att älska.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.