Recension: Devi, Ananda; Eva ur spillrorna; 2006

Eva ur spillrornaInstagramkontot Årets världsböcker utsåg tidigare i sommar åtta böcker från världslitteraturen som de ville uppmärksamma. Eva ur spillrorna av Ananda Devi från Tranans förlag var en av dem som jag inte tidigare hade läst. Den stod på min att-läsa-lista. Tidigare har jag läst J M G le Clezio från Mauritius, men det kändes såklart inte bra att det landet enbart ska representeras av en vit man, nobelpristagare eller ej.

Eva är en fattig flicka från Mauritius huvudstad Port Louis förort Troumaron. Hon lär sig snabbt att hon kan använda sin kropp som handelsvara. Två personer bryr som om henne, Sevita som är hennes bästa vän och Sad, som är kär i henne. När hon träffar en lärare som utnyttjar henne går det hela käpprätt utför. Vi får även följa rebellen Clélio, som kommer att råka illa ut på Evas bekostnad. Alla vill de rädda Eva ur misären, men ingen når riktigt fram. Efter en stor katastrof måste Eva välja väg för att kunna rädda sig själv.

Jag tyckte mycket om Eva ur spillrorna. Även om jag inte just nu tänkte att jag ville ha någon feelbad-bok, sträckläste jag den. Någonstans under allt våld och all misär, finns ett hopp. Jag tyckte mycket om stilen också, där det var Sad, som drömde om att bli författare, som var den som drev historien, även om det var flera jag-personer i historien.

Jag är glad att jag läste något mer från Mauritius och fick ett annat perspektiv än det Le Clezio gav mig i Allt är vind. Eva ur spillrorna är en sorglig, men vackert berättad historia om våldet och hopplösheten i Port Luis förorter och vänner som vill dra upp någon ur den yttersta misären.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.