Recension: Park, Youngsook; Fotokonst ur 10-tal; 2019

10-talYoungsook Park är fotokonstnär och professor på Ewha Womans University i Seoul. Hon är född 1955 och några av hennes fotografier finns med i tidskriften 10-tals Sydkorea-nummer 2019. Hon är en pionjär inom feministisk konst och bilderna från 10-tal handlar om att visa den sydkoreanska kvinnan ur en annan synvinkel än när de är passiva, som de fått lära sig att kvinnor ska vara.

Alla kvinnorna på bilderna är feministiska aktivister och vänner till Youngook Park. Jag gjorde ett fotokollage med ansiktena på kvinnorna och det är helt fantastiska bilder, särskilt om man betänker att sydkoreanska kvinnor förväntas var passiva. Dessa bilder är så levande och det är så mycket styrka i dem!

Fotokonst av Youngsook Park

Jag undrar om inte min favorit är kvinnan med kniven. Så vardagligt och så vackert på samma gång. Det finns inget passivt eller underdånigt i bilden, utan bara en ren vardaglig bild av en kvinna som använder en kniv i köket. Men alla är fina! Den coola kvinnan längst upp till vänster är också fantastisk på sitt sätt.

Jag hittade tyvärr inte någon hel bok om Youngsook Parks konst till ett rimligt pris. Synd, för jag skulle gärna ta del av mer. Men för er som vill ha ett litet smakprov, införskaffa 10-tal 33-34 2019 och njut av hennes konst samt noveller och dikter från andra sydkoreaner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.