Utmaningar 2014: Världens kvinnor i min bokhylla

JordglobI början av året initierade Lyran en utmaning som gick ut på att läsa kvinnor från hela världen som man hittade i sin bokhylla. Med lite fusk klarade jag faktiskt den utmaningen (och vad som menas med fusk kan ni se nederst på sidan). Fem böcker från fyra världsdelar men kvinnliga författare var kriterierna och jag redogör här bara för de böcker som gjorde att jag klarade utmaningen. Jag har läst betydligt fler europeiska böcker från bokhyllan.

 

Europa

Gun-Britt Sundström – Maken (Sverige)
Gerda Antti – Jag reder mig nog (Sverige)
Sabrina Janesch – Kattbergen (Tyskland)
Virginia Woolf – London (Storbritannien)
Christine Nöstlinger – Flyg, ollonborre, flyg! (Österrike)

Afrika

Aidoo, Ama Ata (red) – Kärlek x 21 (Afrika)
Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah (Nigeria)
Ellen Kuzwayo – Kvinna i Soweto (Sydafrika)
Léonora Miano – Sorgsna själar (Kamerun)
Nina Bouraoui – Pojkflickan (Algeriet) *

Asien

Malala Yousafzai – Jag är Malala (Pakistan)
Kim Thúy – Ru (Vietnam)
Joumana Haddad – Superman is an Arab (Libanon)
Bua Boonmee – Miss Bangkok (Thailand)
Hitomi Kanehara – Ormar och piercing (Japan) *

Amerika

Syliva Plath – Glaskupan (USA)
Lygia Fagundes Telles – Nakna timmar (Brasilien) *
Suzanne Collins – Fatta eld (USA) **
bell hooks – Ain’t I a woman (USA)
Isabel Allende – Kärlek och skugga (Chile) 

Fusk
*) Boken stod inte i bokhyllan när utmaningen påbörjades, men införskaffades under årets första halva.
**) Jag hade bestämt redan innan att lånade böcker från nära och kära räknades, men jag läste inte mitt lånade ex av Hungerspelen på engelska utan lånade den på svenska på bibblan. Men Fatta eld stod i bokhyllan och jag har läst den.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Bra jobbat! Självklart får man tillåta sig att fuska lite. Önskar dig ett bra läsår 2015.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna3 januari, 2015 kl. 10:48
    Författare
   • Svara

   Detsamma önskar jag dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.