Recension: Nöstlinger, Christine; Flyg olonborre, flyg!; 1973

Flyg ollonborre, flyg!Det är slutet av andra världskriget och platsen är Wien i Christine Nöstlingers ungdomsroman Flyg ollonborre, flyg!. Jag har läst den förut, på tyska, för många år sedan, men mindes knappt något. Nu läste jag den på svenska.

Christel och hennes familj bor i Wiens mer urbana delar och mycket är sönderbombat. En dag får de möjlighet att flytta in i en rik familjs hus i utkanten av staden och där bor de till krigets slut. Ryssar kommer och flyttar in och alla de lever tämligen gott på vad de rika människorna lämnat efter sig. Många av de rika var övertygade nazister och ville fly fältet ifall ryssarna skulle komma. Christels pappa rymde från ett sjukhus i Wien med ett apparat att skriva ut permissionssedlar med sig. Han hade varit fem år i Ryssland och talade ryska, vilket han först dolde för att ryssarna inte skulle skjuta honom. Efter att ha räddat en full furir från att skjuta hämningslöst genom att prata med honom, blev han ryssarnas vän. Christel levde ett roligt liv med sin familj, sina grannar och de ryska soldaterna.

Christel är ett mycket busigt barn och hon drar sig inte för att hitta på hyss. Ibland blir hennes föräldrar arga på henne, men de är oftast bara glada att se henne igen efter att hon rymt eller försvunnit. Berättelsen är hur hennes synvinkel och hur hon som ett barn uppfattar kriget. Jag tycker att Christel är en utmärkt förebild för både flickor och pojkar och det är roligt att se den lite busiga flickan som inte fogar sig för orättvisor. Boken är också en bra skildring av hur det var att leva under andra världskriget i Österrike, när man inte trodde på Hitler, men var tvungen att gilla honom och till och med slåss för honom.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.