Recension: Plath, Sylvia; Glaskupan; 1963

GlaskupanSylva Plaths Glaskupan ingår både i Lyrans Jorden runt-resa och i den feministiska litteraturkanonen så det var bara en tidsfråga innan jag skulle läsa den. Den har nu getts ut på nytt med ett vackert retro-omslag av Bonnier pocket (se bild).

Tonårsflickan Esther befinner sig i New York och praktiserar på ett modemagasin. Där träffar hon andra tjejer som drar med henne på fester med sprit och killar och Esther har svårt att finna sig till ro. När hon kommer hem får hon besked om att hon inte kommit in på en skrivarkurs hon sett fram emot och börjar må allt sämre. Hon faller in i en djup depression och försöker ta sitt liv. Efter det kommer hon till en läkare som ger henne elchocker som gör mycket ont. Hon vill aldrig tillbaka dit, men hamnar tillslut på ett sjukhus hon trivs med en läkare hon älskar och börjar vägen tillbaka till ett friskt liv.

Sylvia Plath mådde själv inte bra och tog sitt liv 1963, samma år som boken kom ut, så hon om någon bör ha erfarenheter att skriva om unga kvinnor som mår dåligt. Jag tycker hon lyckas mycket bra med att berätta en historia om en tonårsflicka som försöker ta sitt liv utan att det bara blir nattsvart och sorgligt, men även om det nästan blir glättigt ibland så betvivlade jag som läsare aldrig på allvaret. Det är samtidigt svårt att lägga tankarna om hennes eget liv åt sidan. Hon lyckades ta livet av sig, medan Esther klarar sig. När jag tänker på vad som kommer att hända Esther sedan, efter att boken har tagit slut, så kan jag inte låta bli att tänka att hon förmodligen skulle gå samma väg som sin skapare.

Läs mer: Adlibris, Bokus

5 kommentarer

4 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • sven12 januari, 2014 kl. 10:02
  • Svara

  Boken fick stor uppmärksamhet inom den svenska kvinnorörelsen på 1970-talet.Innan dess verkar det som den inte hade uppmärksammats i Sverige.
  Jasså kvinnan överlevde jag har alltid trott att hon begick självmord.

   • Hanna13 januari, 2014 kl. 06:39
    Författare
   • Svara

   Ja, jag har hört talas om det. Hon blev en ikon ganska långt efter sin död. Boken förtjänar dock alla uppmärksamhet!

 1. Psykvårdens historia har många mycket mörka kapitel… Jag gillade också Glaskupan, kan inte låta bli att tycka att Esthers reaktion, om än tragisk och extrem, är ganska rationell med tanke på vad hon möter i livet. Mycket snygg utgåva du har fått tag i!

   • Hanna13 januari, 2014 kl. 06:53
    Författare
   • Svara

   Jag ser den här boken som en uppvärmning till Janet Frame. Det lär inte blir bättre där. Ja, himla snygg! Även Thorvalls det mest förbjudna finns och Under det rosa täcket finns i samma.

   1. Det finns massor med likheter med Janet Frames upplevelser! ”An angel at my table” var jätteintressant tycker jag. Kanske lite ”Sylvia Plath möter Moa Martinsson”.

 1. […] Glaskupan av Sylvia Plath Feministbiblioteket […]

 2. […] januari var vi i Amerika och jag läste två böcker: Glaskupan av Sylvia Plath (USA) Vansinnesläkaren av Machado de Assis […]

 3. […] Glaskupan – Sylvia Plath […]

 4. […] THE BELL JAR Författare: Sylvia Plath Förlag: Faber & Faber fiction (1976) Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris Andra som skrivit om boken: Bokdetektiven, Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.