Recension: Aidoo, Ama Ata (red); Kärlek x21; 2006

Kärlek x21 - afrikanska novellerAma Ata Aidoo har samlat ihop 21 kvinnliga afrikanska författare som skrivit om kärlek i Kärlek x21 – Afrikanska noveller. Det är inte bara kärlek som i man möter kvinna, hinder uppstår och tillslut får de varandra, utan det är ofta mycket mer komplicerat än så. Av dem som bidragit med noveller kan nämnas Chimamanda Ngozi Adichie, Véronique Tadjo och Nawal el Saadawi. Av 22 författare, förordsskribenten och redaktören inräknad, kommer nio från Nigeria, tre från Uganda, två från Sydafrika, två från Ghana, en från Tanzania, en från Sudan, en från Kenya, en från Egypten, en från Elfenbenskusten och en som bor och verkar i USA.

Ama Ato Aidoo skriver i förordet att det inte är en samling lättsmälta och sentimentala noveller, trots att det ofta är det folk tänker sig när det kommer till kärlekshistorier. Nej, det är verkligen inte sentimentalt. Lättsmält är det inte heller, även om det inte är särskilt svårtillgängligt. Novellerna handlar om kärlek från den lyckligaste och ljuva till den svartaste svarta. Det kan vara det lyckliga mixade paret som tillslut får varandra eller kvinnan vars älskare dött och där hon inte är välkommen att sörja på begravningen.

Jag älskade den här novellsamlingen! Det var så många underbara noveller och så många levnadsöden att få ta del av. Det starkaste minnet kommer nog att vara den unga kvinnan, oäktingen, som går fram till den rike mannens grav, tar tag i en spade, slänger jord över kistan och säger högt: Han var min far också! Chimamanda Ngozi Adichies bidrag var den ovan nämnda om den döda älskaren och det var även det ett mycket starkt bidrag. Några få noveller förstod jag inte eller tyckte inte om, men generellt sett var nivån mycket hög.

Jag har tidigare recenserat Wenguin Wa Goros Fiske i djupa vatten och Leila Aboulelas Nånting gammalt, nånting nytt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Aidoo, Ama Ata (red) – Kärlek x 21 (Afrika) Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah (Nigeria) Ellen Kuzwayo – Kvinna i Soweto (Sydafrika) Léonora Miano – Sorgsna själar (Kamerun) Nina Bouraoui – Pojkflickan (Algeriet) * […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.