Recension: Thúy, Kim; Ru; 2009

RuJag läste Mãn av Kim Thúy för någon månad sedan och den var så otroligt bra att jag riktigt längtade efter hennes första bok, Ru. Jag hade den hemma hela tiden, men ville suga på karamellen ett tag. För en vecka sedan kunde jag inte hålla mig längre.

I Ru möter vi kvinnan som idag bor i Canada, men som kommit som båtflykting från Vietnam, via ett flyktingläger i Malaysia. Hon berättar om människor i hennes omgivning, dem hon kände då och de hon känner idag. Det är en bok om kärleken till sitt land, att anpassa sig till något nytt samt att återvända till något som inte längre är.

Det är svårt att sammanfatta handlingen i boken eftersom den hoppas hit och dit i historien, men det är inte svårt att bli tagen av den får första stund. I och med att du kastas in i historien så är du fast från första stund. Jag ville gärna sträckläsa boken men av någon anledning så kändes det som att något skulle gå förlorat om jag hade för bråttom. Kim Thúy har ett underbart språk och en berättarteknik som både är poetisk och oerhört konkret på samma gång. Jag har aldrig läst något likande och jag är oerhört imponerad. En fundering har jag efter att ha läst boken. Är det samma huvudperson som i Mãn?

Läs mer: Adlibris, Bokus, Sekwa förlag

2 kommentarer

3 pingar

 1. Jag tyckte Ru var bättre än Man (läste de i andra ordningen), jag var helt tagen av Ru. Kändes som om Ru var mer självbiografisk än Man, i alla fall delar av historien. Samma person? Tja, kanske, jag funderade över att de liknade varandra men inte mer.

   • Hanna17 januari, 2014 kl. 08:49
    Författare
   • Svara

   Jag tyckte nästan att Mãn kändes som en fortsättning på Ru, men så läste jag den först och minns inte alla namn. Böckerna är ju inte av den karaktären att namn och enskilda personer är så viktiga. Det är ju mer känslor. Fantastiska böcker i vilket fall och ja, Ru var bättre.

 1. […] Kim Thúy – Ru (Vietnam) […]

 2. […] Yousafzai – Jag är Malala (Pakistan) Kim Thúy – Ru (Vietnam) Joumana Haddad – Superman is an Arab (Libanon) Bua Boonmee – Miss Bangkok […]

 3. […] bok Inget att avundas handlar om människor som flyr Nordkorea i jakt på ett bättre liv i syd. Ru av Kim Thuy skildrar flykt från Vietnam till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.