Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Världsbokdagen med världsboktips

Världsbokdagen med världsboktips

Världsbokdagen

Idag är det världsbokdagen och jag rekommenderar Tiken av Pilar Quintana på Kulturkollo. Pilar Quintana kommer från Colombia och är en fantastisk författare som ni bör läsa. Här på Feministbiblioteket ger jag er ett fantastiskt tips från varje världsdel. Det är blandat gammalt och nytt och förhoppningsvis kan du får tag på boken på ett bibliotek eller någon streamingtjänst.

Europa

Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki (Finland)

Jag väljer en finsk bok om människor på flykt från Europa. Den handlar om människor som hamnade bakom en gräns som ändrades i krig. Finland förlorade Karelen till Ryssland under andra världskriget, fick tillbaka det och förlorade det igen. Invånarna i Viborg och längs Ladogas stränder var tvungna att hitta någon annanstans i Finland att skapa sig en framtid och det var inte det lättaste.

Afrika

Mandeln av Nedjma (Marocko)

En lite äldre bok från Afrika som jag fick tips om via Fredrik Segerfeldts bok om nordafrikansk litteratur och som fick grävas fram ut Kulturbibliotekets magasin. Mandeln är en erotisk roman om en kvinna som finner sexuell glädje i en man,. men som också blir utnyttjad i ett samhälle där äktenskap för kvinnor är allt. Nedjma är en pseudonym, men författaren kommer från Marocko.

Asien

Nakanos secondhandbutik av Hiromi Kawakami (Japan)

En mycket lågmäld roman som egentligen inte handlar om så mycket är mitt val från Asien. Nakanos seconshandbutik är en mycket typisk japansk roman där en antikhandel och de personer som arbetar där står i centrum. Det är lite kärlek mellan två karaktärer, men långt ifrån en typisk feelgoodroman. Lite mer velighet och inget givet slut.

Nordamerika

Den sommaren av Jillian och Mariko Tamaki (Kanada)

Jag tycker mycket om serieromaner och Den sommaren är en mycket fin sådan om att växa upp och bli tonåring. Det är en serieroman som skulle kunna fungera bra att börja med om man i9nte är van att läsa sådana.

Sydamerika

Kentukis av Samanta Schweblin (Argentina)

Samanta Schweblin är en spännande författare från Argentina, som jag verkligen borde läsa mer av. Kentukis handlar om ny teknik och hur den kan gå över styr. Kentukis är en leksak som en person styr och en helt annan har hand om. Genom kentukisens ögon kan den som styr den se en helt annan del av världen, men den kan också att komma att utnyttja sin positi0on och se mer än hen borde,

Oceanien

Hemkomsten av Kate Morton (Australien)

Det här är kanske inte den bästa bok jag läst i år, men det är en av dem jag verkligen sträckläste. Kate Morton skriver böcker som knyter ihop historien med nutiden via något mysterium och hemkomsten behandlar ett tragisk fall där nästan en hel familj dödats och där modern misstänktes för så kallat utvidgat självmord. Mystik och familjehemligheter väs samman och det blir spännande och för genren bra.

1 ping

  1. […] Världsbokdagen med världsboktips […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.